Tove Styrke Bloggen

Still crazy after all these years

Tove Styrkes bästa låt

 Tove Östman Styrkes låtar är lika med det hon sjöng i Idol, med ett undantag: När en fortfarande okänd Tove  Styrke gör Amandas paradnummer Hallelujah i radio. Men den får vi nog inte höra mer av, hon vill inte vara någon imitatör.

Vilken låt som är hennes bästa, eller om man kan utse någon, vet jag inte. Men de här exemplen ger i alla fall lite ledtrådar till hur Tove skapar sin magi och blir landets mest förtrollande kvinna.

Hot n’ cold

Med det här framträdandet krossade Tove Styrke allt motstånd. Det är kusligt proffsigt och ljusår från hennes auditioner. Visserligen har hon tydligen dansat en del, men är ändå helt osannolikt bra på scenen.

Här finns en komponent i Toves magi. På scenen förvandlas hon till en fullfjädrad artist, ungefär som direktör Knegoff förvandlas till Ulla-Bella. (Om någon kommer ihåg Solstollarna.) Jihde frågade flera gånger vad som hände, men Styrke sade bara att hon inte visste hur det gick till, men efteråt kom hon knappt ihåg något av framträdandet. Det verkar alltså klart att Tove använder en extrem form av mental uppladdning , som ger ett tillstånd av trans eller självhypnos.

Hot n’ cold blev något av Toves signaturmelodi och hon har valt den till idolskivan och diverse liveframträdanden. Låten är troligen den populäraste på Youtube.

All these things that I’ve done

Valet av en rocklåt var överraskande, men framförallt slog Tove Styrke knockout med sitt första nummer, på ett sätt som vi inte sett någon göra sedan ”de gamla godingarnas försvarare” i Idol 2007. Det var ett mysterium var debutanten hittade all attityd, scennärvaro och kaxighet. Fortfarande ett av Toves bästa och populäraste framträdanden. Redan här briljerar hon med virtuosa rösteffekter, på ett sätt som kan sätta vem som helst på hal is.

I wish I was a punkrocker

Att sjunga a capella i direktsändning är antingen idioti eller enorm självkänsla. Tove klarar av det fullt ut och låten blir en uppvisning i teknik och känsla. Magiskt!

Mack The Knife

När Judy Garland var i Toves ålder sjöng hon Over The Rainbow i Trollkarlen från Oz. Hon framställdes som trettonåring och hade tom en specialsydd behå, som plattade ut hennes alltför kvinnliga bröst. Men när hon lutar sig mot höskrindan och börjar sjunga är det med en vuxen, bluesig och jazzig kvinnoröst, man tror nästan det är dubbat.

Tove Styrke skapar något liknande, men helt annorlunda, med klassikern Mack The Knife från Tolvskillingsoperan. Aldrig har väl kontrasten mellan kvinna och flicka varit större eller mer fascinerande.

Attityden är en vuxen och erfaren nattklubbssångerska i cocktailklänning, men samtidigt kan alla se att det är en liten späd tonårsflicka som står på scenen. Toves charm är oemotståndlig och den här låten har säkert fått många pojkar och män att bli störtförälskade och vilja gifta sig med henne.

Kanske är det Tove Styrkes förhållande till musiken, som ger den vuxna känslan. Hon tar allt på största allvar och bjuder på teknik, känsla och show på ett sätt som aldrig blir förutsägbart.

Himlen är oskyldigt blå

Ted Gärdestad var ett tonårigt geni och sjuttiotalets stora flickfavorit. Senare drabbades han av sjukdomen psykos och en dag orkade han inte längre, utan lade sig framför fjärrtåget till Hallsberg. På sjuttiotalet var schlager i princip lika med Djävulen, men idag hyllas Ted Gärdestad och hans musik.

När Tove sade att hon skulle sjunga hans stora hit Himlen är oskyldigt blå blev man lite orolig. När hon satte sig vid flygeln fick åtminstone jag hjärtat i halsgropen. Nåja, bandet skulle väl dränka pianotonerna.

Då börjar tjejen spela. Ensam, utan orkestern. Och sjunga till eget ackompanjemang. Känslan är total och hon ger begreppet rådjursögon en ny innebörd. Det hade kunnat bli fruktansvärt pinsamt, men blev fruktansvärt vackert.

Andra kandidater till titeln Tove Styrkes bästa låt är till exempel:

We’re not living in America, där Tove uppträder i (nästan) enbart en skjorta köpt på Åhléns herravdelning och (nästan) låter som Johan Palm. Och utan att fnittra eller rodna sjunger hon om ”Teenage Pornstars”.

Life on Mars, där debutanten gör något så dödsföraktande som en egen tolking av Bowie, med en låt som hennes föräldrar säkert skrålat med i på otaliga fester i sin ungdom.

Till senaste inlägget

Annonser

20 december 2009 - Posted by | Tove Styrke | , ,

4 kommentarer »

 1. Lite kul, jag stack ut hakan och trodde jag skulle bli lynchad på U2:s amerikanska fansida, när jag frågade hardcorefansen vad dom tyckte om Toves version av ”Pride”. Men jag fick fick några positiva svar, hehe.

  http://community.u2.com/topic/14471/t/How-about-this-cover-of-Pride-.html

  Kommentar av Tomas | 21 december 2009 | Svara

 2. Gud så många bra framträdanden hon gjorde….det går ju inte att välja vilken som är bäst 🙂

  Kommentar av Dino | 20 december 2009 | Svara

 3. När hon sjöng sin egen finstämda version av Enyas Only Time i sin blogg, till offren hemma i Umeå, var riktigt vackert.

  Kommentar av Tomas | 20 december 2009 | Svara

 4. Hon gjorde Hot and Cold väldigt bra, men mina top 3 är

  1. All these things I’ve done
  2. I wish I was a punkrocker
  3. Mack the knife

  Sen så älskade jag, till skillnad från Bagge, när hon sjöng In the ghetto. Och Since you’ve been gone

  Kommentar av Sanna | 20 december 2009 | Svara


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s