Tove Styrke Bloggen

Still crazy after all these years

Tove Styrke på scenen

Det var adrenalin i den kroppen! sade Jihde till Tove Styrke. Och han hade säkert rätt. Adrenalin får hjärtat att slå snabbare, så kroppen och hjärnan får mer syre när man måste ge allt och göra en topp-prestation.

Våra främsta skådespelare säger att deras nervositet (rampfeber) bara blir värre med åren. Nervositeten på scenen är alltså inget man kan eller bör försöka bli av med. Istället gäller det att göra nervositeten till sin vän. Och då blir den ett mäktigt vapen. Man kan vara förkyld och ens bästa vän kan ha dött samma dag, men man kan ändå alltid göra en bra prestation på scenen.

Scenkonstens kemi

Här kommer en snabbkurs i kroppens kemi. Ännu intressantare än adrenalin är ett ämne som heter noradrenalin. Detta stresshormon gör att man blir vaken, alert och fokuserad. Så fokuserad att man får tunnelseende eller upplever allt som en dröm. Efteråt kanske man inte minns så mycket.

Amerikanska poliser som varit i eldstrid berättar om precis sådana erfarenheter. Ingen siktade med sin pistol, alla ryckte av skott från höften. När livet är hotat slår kroppen på alla nödsystem och det sprutar ut adrenalin och noradrenalin från binjurarna. Det är inget fel, utan något som utvecklats under tusentals eller miljontals år av evolution. Under människans historia har detta hjälpt våra förfäder att överleva farliga situationer.

Vad har det med att stå på scenen att göra? Mycket. Att stå på scenen är och ska vara en stressad situation, även om man inte är hotad till livet. Stressen man känner på scenen och innan man går upp kallas RAMPFEBER. Det är ett stort, stort missförstånd att rampfeber skulle vara något dåligt. Rampfebern är alla artisters och föreläsares bästa vän!

Utan rampfeber blir man dötrist på scenen. Skollärare föreläser ofta utan att ha rampfeber och därför kan de bli tråkiga. En  föreläsare på dyra företagskurser har däremot alltid rampfeber. Annars blir han/hon tråkig och får inga fler sådana uppdrag.

Jag har själv stått mycket på scenen, bland annat som föreläsare och eldslukare. Och min rampfeber blir bara ”värre” för varje år som går. Om jag har för lite rampfeber när jag ska gå upp på scenen tar jag några koppar kaffe så noradrenalinet kommer igång. En bieffekt av noradrenalinet är muntorrhet, så det gäller att ha vatten eller en colaburk tillhands på scenen.

Coca Cola är helt suveränt om man mår illa eller får ont i magen. Jag tror det är fosforsyran som hjälper. En gång skulle en god vän till mig föreläsa för en stor publik på Älvsjömässan och var så nervös så han trodde han skulle kräkas på scenen. Då tog han en burk cola och sedan gick allt bra.

Slut på kemikursen, åtminstone för den här gången.

På jakt efter Tove Styrkes hemlighet

Om man vet hur kroppen fungerar är det lättare att förstå Tove Styrke och hennes magi på scenen. På scenen förvandlas Tove Styrke till… en annan sida av Tove Styrke. Ungefär som Direktör Knegoff i Solstollarna förvandlades till Ulla-Bella.

Jihde frågade gång på gång  vad som hände när Tove förvandlades. Tove Styrke sade bara att hon inte kunde förklara det, men efteråt kom hon inte ihåg så mycket. Det stämmer ju väldigt bra med hur de amerikanska poliserna beskrev sina eldstrider. Tunnelseende och att allt fungerar utan att man är riktigt medveten om vad som händer.

Vi är många som tyckte att Miss Styrkes ryckningar i de första framträdandena var supermysiga. Tyvärr fick Tove Styrke elaka kommentarer om ”CP-händer” och kanske var det därför hon slutade med dessa moves? Hon sade även att ryckningarna var ett tecken på den enorma nervositet hon kände. Men utan denna rampfeber skulle Tove Styrke knappast kunna få den enorma intensitet hon har på scenen. En intensitet som helt säkert kommer att ta henne långt i show business.

Förmågan att kunna ladda upp innan man går upp och sedan ladda ur när man står på scenen är viktig, men bara en del av förklaringen till Tove Styrkes utstrålning. Talang, personlighet och vilja är andra delar, men vi kommer kanske aldrig att helt kunna förstå hur hon bär sig åt.

Och egentligen är det väl så vi vill ha det. Den som är förtrollande måste samtidigt vara lite mystisk, det är det som gör oss så fascinerade! 

Tv4 söndag den 27 dec

20:00 Idol 2009 – de magiska ögonblicken
Svenskt underhållningsprogram från 2009. Programledaren Peter Jihde minns det bästa från Idol 2009.

Magiska ögonblick? Rimligtvis bör det alltså bli en del Tove på söndag kväll!

PS

Och idag är Tove Styrke Bloggen nummer 42 av de populäraste svenska bloggarna på WordPress.com. Av ungefär hundra tusen.

DS

Till senaste inlägget

Annonser

25 december 2009 - Posted by | Tove Styrke | , ,

8 kommentarer »

 1. Ja, det verkar ju som det har stått häroch lite varstans på nätet att hon är branchens favorit

  Kommentar av Sanna | 27 december 2009 | Svara

 2. Ååh, det skulle man ju vilja höra.

  Kommentar av Sanna | 26 december 2009 | Svara

  • Dom verkar radera gamla klipp på Mix Megapol, men om jag kommer ihåg rätt så frågade programledaren Breitholtz hur det gick med skivan, men han pratade mest bara om Tove. Förutom prat om hennes moves sade han saker som ”så jäkla cool”, ”skarp som attan” och ”vilken liten stjärna”.

   Kommentar av Tomas | 27 december 2009 | Svara

 3. Breitholtz sade i Mix Megapol att hon gjorde likadant när hon stod ensam i sångbåset vid inspelningen av idolskivan, han var riktigt fascinerad av henne. Det är helt enkelt en del av henne, det där.

  Kommentar av Tomas | 26 december 2009 | Svara

 4. Precis. Och man ser även i det ”riktiga” framträdandet lite grejer med handen och armen. Hon grejar även litel med sina ben ibland. Syns väl när hon sjöng Punkrocker låten 🙂

  Kommentar av Sanna | 26 december 2009 | Svara

 5. Hon hade inte lika mycket ryck uner resten av Idol, men hon hade ju ganks amån a saker för sig scenen. Hojn gjorde ju mycklet med sina armar och det där lilla rycka såg man allt ibland. Jag tror att, so du sa, att ryckningarna kom igenom nervositeten och allt eftersom så blev hon mer säkrare på scenen. Men om man kollar igenom alla hennes framträdanden så ser man ju att lite finns det kvar. Jag var och kollade på henne dagen efter hon åkte ut i Trollhättan och hon grejade rätt mycket med händerna

  Kommentar av Sanna | 26 december 2009 | Svara

  • I det här klippet ser man tydligt hur vänsterhanden fortfarande lever ett eget liv. Fascinerande. Det är sista låten i Idol. Det är visserligen en lugn låt, och bara repetition så hon borde inte vara så nervös. Kolla på handen genom hela klippet. Hon har inte tappat kroppsspråket nånstans på vägen. Tur det.

   Kommentar av Tomas | 26 december 2009 | Svara

   • Klicka på helskärms”knappen” så syns det bättre.

    Kommentar av Tomas | 26 december 2009 | Svara


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s