Tove Styrke Bloggen

Still crazy after all these years

Tove Styrkes ljusnande framtid

För exakt ett år sedan hade Tove Styrke uppträtt på skolans julfest och såg fram mot en ny termin av gymnasiets första år. (Det är bara en gissning, men en ganska rimlig gissning.) Nu har hon uppträtt för hela svenska folket i direktsändning och ser fram mot en ljus framtid i showbiz. Om hon inte blir sångerska blir hon kanske skådis. Och det är ingen gissning, utan en trovärdig förutsägelse!

Om Joey Tempest och Bert Karlsson är överens måste det stämma. (He he). Laila Bagge sade att Tove Styrke kan bli lika stor som Brittan. Calles kommentar var att Britney Spears inte är något bra föredöme, men själv vill han bli en ny Bruce Springsteen, hur nu det ska gå till. (He he.)

Så här i juletider kan det vara skönt med en liten paus från hetsätning och dans kring granen. Klädd i tomtemask sitter jag därför här med en julmust i handen och spånar lite grann. Utanför fönstret är det någon form av snöstorm, ganska skönt med tanke på oron för ett varmare klimat. Okej, hur stor kan Tove Styrke bli?

Populärmusikens historia har några milstolpar:

30-talets Bing Crosby
40-talets Frank Sinatra
50-talets Elvis Presley
60-talets The Beatles
80-talets Michael Jackson

Märker du något? Bara killar i listan, skumt!

Men det har nog sin förklaring. För tjejer kolliderade artistkarriären med att ta hand om man och barn. Just ta hand om, för på 50-talet var det fortfarande självklart att kvinnan tvättade och strök mannens skjortor. Alice Babs hoppade av en lysande karriär och bland annat ett samarbete med Duke Ellington (en av de största jazzmusiker som levat på denna jord), för att ägna sig åt familjen. Obegripligt idag men helt normalt på den tiden.

Tove Styrke har växt upp i ett mer jämställt samhälle, där kvinnans utbildning och karriär är en självklarhet. Idag är det den som vill vara hemmafru som är lite skum. Idag är medianåldern för det första barnet 30 år. Förr var den omkring 20 år. Idag vill de flesta vara klara med sin utbildning och ha fått fart på karriären innan de skaffar barn. Och med p-piller, dagen-efterpiller och fri abort behöver i princip inga oönskade barn komma till världen idag. På 50-talet var alla tjejer livrädda för att bli med barn tidigt och få kyssa sina framtidsdrömmar goodbye.

Jag gissar att mina läsare är medvetna och smarta personer i olika åldrar. En del är Fyrtiotalister eller Babyboomers, föddda strax efter andra världskriget. En del hör till Den Blåsta Generationen och är födda (ungefär) 1950-1965. En del hör till Generation X, Den Lata Generationen eller Den Ironiska Generationen. De är födda (ungefär) 1966-1984. De som är födda senare, alltså även Tove Styrke själv, kallas Generation Y.

Det intresanta i det här ”tovofila” sammanhanget är hur Generation Y ser på sig själva, livet och framtiden. När Generation X klagar på att de har för mycket att göra och håller på att bli utbrända eller gå in i väggen är Generation Y väldigt, väldigt annorlunda. Generation Y är uppväxta med vår tids globalisering och ökade konkurrens, så de kan hantera den nya situationen. Ja, de till och med gillar den nya situationen.

Programmet Idol är Generation Y renat, destillerat och tappat på flaska. Man blir inte stor genom att vara solidarisk, lat, ironisk eller gnällig. Man blir stor genom att satsa allt och tänka positivt. Föräldrarna till Generation Y är ofta överbeskyddande. De kan skjutsa 20-åringar till Systemet och ringa till sin 22-årings arbetsgivare om Lilla Gubben har blivit orättvist behandlad på jobbet. Men Generation Y själva är inte lata eller bortskämda. Tvärtom.

Nyligen läste jag en intervju med en 17-årig tjej. Journalisten frågade vad hon var mest rädd för. Klimatkatastrof? Miljöförstöring? Mördarbakterier? Terroristattacker? Nej, hon sade: -Det jag är mest rädd för är att jag ska välja fel linje på högskolan.

För ett par år sedan gjorde man en undersökning bland svenska 15-åringar. (En av dem hade alltså kunnat vara Tove Styrke.) De flesta hade planer på högskola eller universitet, följt av några års arbete utomlands, helst i Asien. När de blev 30 år skulle de flytta tillbaka till Sverige och bilda familj.

Dagens ungdom gnäller inte. Istället tar de eget ansvar, ser möjligheterna och planerar för en internationell karriär. Ett av många sätt att uppfylla sina drömmar är att söka till Idol.

Amanda Jenssen är Generation Y ända ut i fingerspetsarna – and mama look at her now: Två album har sålt platina, geniförklarad av musikkritikerna, älskad av folket, tvåa på Svensktoppen och nominerad till fem Grammis. Och bakom hörnet väntar en internationell karriär som cool och creddig artist. Så kan det också gå efter medverkan i Idol.

Kanske är Tove Styrke nästa Amanda, men Amanda är i första hand en unik och egensinnig musikskapare. Amanda blir mer och mer lik sin egen idol Tom Waits och mindre och mindre lik stjärnor som Britney Spears. (Och då menar jag inte till utseendet. 🙂 )

Tove Styrke kanske gör en karriär inom filmen, som modell och inom showbiz överhuvudtaget. Eller så börjar hon skriva, arrangera och producera egen musik, vem vet? Kanske inte ens Tove Östman Styrke själv.

Men att Tove Styrke i framtiden skulle nöja sig med att tvätta skjortor eller sjunga på den lokala pizzerian i Umeå, är mindre troligt än att hon blir kidnappad av ett UFO!

Till det senaste inlägget

Annonser

25 december 2009 - Posted by | Tove Styrke | ,

1 kommentar »

  1. Det är underligt vilken ”kraft” Tove har att förtrolla människor med sin charm och skönhet, sitter här helt förhäxad framför denna bild..

    Kommentar av Rasmus | 25 december 2009 | Svara


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s