Tove Styrke Bloggen

Still crazy after all these years

Svensk musikhistoria: Alice Babs – Carola – Tove Styrke

Swingen Alice Babs sjöng kallades negermusik och det var precis så rasistiskt som det låter. En kritiker skrev ”den här skivan borde inte få spelas någon annanstans än på en obebodd plats i djungeln i det mörkaste Afrika”. En annan skrev att ”16-åriga swingsångerskor ska ha smisk på stjärten och sättas i skolbänken”.

Självklart ansågs den trallande tonåringen även vara ungdomens förförare och ett hot mot anständighet och moral. En präst som predikade för värnpliktiga sade att Alice Babs var ”en andlig mul- och klövsjuka”. På den nivån var det, men vanligt folk gillade, älskade och avgudade sin Alice ”Babs” Nilsson. Och Alice Babs svarade alla som kallade henne slyna genom att sjunga sången Swing ändå:Drygt fyrtio år senare var året 1983 och det stora samtalsämnet den nya sjukdomen AIDS. De unga var trötta på det dekadenta 70-talet, slitna jeans, sprit, hasch och att alla låg med alla. En mycket bättre tonårsrevolt var att klä sig i kostym eller klänning och gå med i Pingstkyrkan.

Eller åtminstone vara nykter, äta nyttigt och träna mycket. Riktigt trendiga vuxna tränade bodybuilding. Sedan tog de cykeln direkt till innekrogen och drack ett glas isvatten. Mer rätt än så kunde man inte bli.

Då kom den frireligiösa och helnyktra Carola med perfekt timing. Hon frälste hela svenska folket och tre generationer älskade henne. Ärligt talat var hon inte så creddig och hennes första låtar kallades dagispop. Men det gick bra ändå, mycket för att Carola var så söt och charmig. Hon kunde säga ”Den Heliga Skrift” så det lät riktigt gulligt. Men visst retade sig många på hennes tro, precis som många retat sig på Alice Babs swingmusik.

Klicka här för 80-talsfrossa!

Vid den tiden skrev Gits Olson en bok om svensk nöjeshistoria. Alice Babs skulle förstås ha ett eget kapitel, men hur skulle han beskriva henne på 1980-talet, för dem som var för unga att minnas andra världskriget? Jo, han kallade henne ”Morfars Carola”.

Man kunde alltså jämföra Carola och Alice Babs, förmodligen de två största sångerskorna någonsin inom svensk populärmusik. (Inom operan är det väl Jenny Lind och Birgit Nilsson.) Kan man jämföra Tove Styrke och Carola? Kan man jämföra Tove Styrke och Alice Babs? Och visst är det märkligt att alla tre slog igenom när de var 16 år! Historien upprepar sig…

Tove Styrke har växt upp i ett hem med musik och dans, men hur mycket hon vet om Alice Babs kan man bara försöka gissa. Det är ändå rätt häftigt att Tove Styrke använder den 16-åriga Alice Babs kännetecken, pekfingret i luften. Alice Babs hade fått denna gest från den svarte jazzmusikern Cab Calloway. Så genom musikhistorien går en rak linje från Cab Calloway via Alice Babs till Tove Styrke. Ganska fascinerande, eller hur?

Hur rätt är Tove Styrke 2009? 1940 var den svarta amerikanska musiken väldigt spännande. 1983 gick det en konservativ, kristen våg över världen. 2009 är den stora drömmen inte längre att vinna på Lotto och slippa jobba resten av livet. Istället är det kanske drömmen om framgång genom att tro på sina drömmar och arbeta målmedvetet, som är så typisk för just vår tid. Och den framgångssagan kan Tove Styrke komma att förkroppsliga.

Men en sak har inte ändrats. Precis som 1940 och 1983 vill alla 2009 se en ny stjärna födas. Och att den nya stjärnan 2009 heter Tove Styrke är väl ganska uppenbart.

Men allt började med Cab Calloway.

PS

Här är mer musikhistoria! Alice Babs sjunger Regntunga skyar med Thore Ehrlings orkester. (Tove Styrke skulle passa perfekt för huvudrollen i en nyinspelning av filmklassikern Swing it, magistern, eller hur?)

När jag gjorde research för det här inlägget hittade jag en pärla, som det vore grymt att undanhålla mina dansintresserade läsare. Trodde du att Michael Jackson var först med Moonwalk? Check dis out!

Apropå moves, i förra inlägget oroade jag mig för att Tove Styrke tappat sina moves. Signaturerna Tomas och Sanna bevisar i sina kommentarer att så inte är fallet, se förra inlägget! *** drar en suck av lättnad ***

DS

Annonser

26 december 2009 - Posted by | Tove Styrke | , ,

1 kommentar »

  1. Jag hoppas bara att hon blir lika stor, om inte större, än Carola. Sen kan likheterna sluta där, tycker. Sorry om det är npn som gillar henne, men jag tål inte människan. Väldigt bra röst, bara man slipper höra henne prata. Då går det väl bra, haha

    Kommentar av Sanna | 26 december 2009 | Svara


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s