Tove Styrke Bloggen

Still crazy after all these years

Tove Styrkes första skiva

Vad händer nu?

Vad kan man vänta sig från Tove Styrke den närmaste tiden? Troligt är att skivbolaget vill smida medan järnet är varmt. En eller två hitsinglar under vintern är (tycker jag) en rimlig gissning. Debutalbumet måste bli bra och får nog ta lite tid. Att det kommer strax före sommarlovet är min gissning. Sedan kan man väl förvänta sig att PR-folket försöker få Tove att synas i program som Allsång på Skansen och Sommarkrysset. Kanske även på en och annan stadsfestival eller rentav på de lite hippare rockfestivalerna i sommar?

Allt är bara gissningar, men att vi kommer att få se och höra något från Tove Styrke de närmaste månaderna måste nog betraktas som mycket sannolikt. (Edit: Om man ska jämföra med Amanda, så släpptes nyheten om hennes skivkontrakt 2 januari och singeln kom redan i januari!)

Tove Styrkes skivförsäljning

Fröken Styrke har faktiskt redan gett ut en skiva. Så många har laddat ner (och betalat för) Hot n’ Cold på Idolskivan att låten hamnat på försäljningslistans plats 58. Idolernas jullåt ligger på plats 45. Tove kommer även att få en guld- eller platinaskiva (?) för hela Idolskivan, eftersom hon är med på den. Just nu ligger den trea på listan med samlingsalbum.

De mest sålda ”vanliga” svenska albumen just nu är Kent och Amanda Jenssen. Trots att han redan sålt guld ligger folkkäre Peter Jöback bara på plats 30 med sitt nya album. Å andra sidan ligger en jazzskiva med Jojje Wadenius på plats 39. Men då gäller det veckolistor och det är ju den sammanlagda försäljningen som till slut räknas.

Skivförsäljning nu och i framtiden

Man kan fundera på vad som får en artist att sälja album. Kanske att Kents och Amandas fans är ”fanatiska” och köper albumen även när det går att lyssna gratis? I så fall tror jag Tove Styrke ligger bra till.

Är skivköpande en åldersfråga? Somliga menar att bara ”gamla” människor, som inte förstår sig på nätet, fortfarande köper CD-skivor. Så verkar det inte vara längre. Artister med en mogen publik (jag kan tänka mig att till exempel Christer Sjögren är en sådan) regerar inte på dagens försäljningslistor. Och man kan knappast kalla Kent och Amanda för typisk pensionärsmusik!

Men det är klart, betald nedladdning räknas in i försäljningen. Kanske är det fler unga än gamla som laddar ner lagligt? Fast när jag ser alla pensionärer med mobiler på stan undrar jag om inte den nya tekniken erövrat alla åldersgrupper. För ett par år sedan visade en undersökning att befolkningen över 75 år ”äntligen” hade börjat surfa. Och att en tredjedel av 3-åringarna surfade! Med napp och blöjor. Så åldern har nog inte så stor betydelse.

De fyra första svenskarna på singellistan kommer alla från Idol: Erik, Darin, Calle och Agnes. Men troligen får de mindre än en krona per köp eller betald nedladdning. Det var  länge sedan artister blev miljonärer på singlar. Idag ligger nog pengarna i album, konserter och reklam. Kanske är singlar i första hand ett sätt att puffa för album och artisten överhuvudtaget?

Artisterna (eller den som äger musiken) får betalt när man strömmar musik på Youtube, Spotify, Deezer, Jango och andra tjänster. Ersättningen per lyssning sägs vara ”mikroskopisk” och kanske måste man hitta kopplingar till annan försäljning när folk lyssnar, för att det ska bli några pengar. På Youtube kommer det numera automatiskt upp reklam för betald nedladdning när man lyssnar på ”piratkopior” som folk lagt upp. Och många kanske är beredda att betala några kronor för att snabbt och enkelt få ner låten som mp3. 

Men strömmande musik har bara funnits på allvar ett par år, så vi har inte sett något än. Kanske ligger framtiden i gratis lyssning, som finansieras med reklam och kopplas till försäljning av merchandise och konsertbiljetter. Kanske kommer det något helt nytt, som vi inte ens kan föreställa oss idag.

Världen och även musikbranschen förändras snabbt just nu. Nästan skrämmande snabbt, som när Sveriges flaggskepp och stolthet SAAB läggs ner. Det enda riktigt säkra är att den som försöker kämpa mot förändringarna går under. Det hjälper inte att gnälla, när konkurrensen från ny teknik och nya länder rullar in som en tsunamivåg. Det enda sättet att överleva är att försöka surfa på vågen.

Och kanske är det lättare för unga artister som Tove Styrke, som har växt upp med globalisering och modern teknik och saknar all respekt för dessa företeelser? Om jag ser Toves videoinlägg på idolbloggen, så har jag svårt att tänka mig Lotta Engberg eller Carola göra något liknande. (Ha ha)

I framtiden kanske artisterna lever på att de får en del av pengarna från reklamen folk ser när de lyssnar eller tittar ”gratis”. Att folk piratkopierar är en del av den verklighet som artisterna måste kunna hantera idag och i framtiden. Kapitalismen brukar vara uppfinningsrik och hittar säkert ett nytt sätt att tjäna pengar.

Varför inte genom att köpa upp fildelningssajterna och sälja reklam på dem? Ett sådant förslag är förmodligen politiskt omöjligt internt på de stora mediabolagen, men en nybliven rysk miljardär utan fördomar kanske ser en investeringsmöjlighet här? Den som lever får se.

I väntan på Tove Styrkes första skiva kan du leka lite med försäljningslistan. Den är riktigt kul, om man klickar runt lite i menyerna kan man få fram statistik och om nästan vad som helst. Man kan till exempel göra en månadslista med singlar. På plats 88 har vi då Tove Östman Styrke I wish I was a punkrocker (Live) och på plats 94 Tove Östman Styrke In the ghetto (Live). Skivmärke Columbia.

Annonser

27 december 2009 - Posted by | Tove Styrke | ,

6 kommentarer »

 1. hon skulle kunna bli som maekel-jacksson
  och sälja hundra tals skivor 🙂

  Kommentar av Paulina | 26 mars 2010 | Svara

 2. jag tycker att mattias ska vinna men om TOVE skulle vara med skulle jag vilja att hon vann
  🙂

  PAULINA

  Kommentar av Paulina | 26 mars 2010 | Svara

  • vadå hon är bäst

   PAULINA

   Kommentar av Paulina | 26 mars 2010 | Svara

 3. Ja, det skulle vara kul. Jag vill inte att hon ska ta lite tikd på sig med sin första skiva. Det ska ta ett tag för då blir det bra, haha

  Kommentar av Sanna | 27 december 2009 | Svara

 4. Kanske inte nyheter inom de närmaste månaderna, utan de närmaste veckorna? Amandas första singel kom redan 9 januari 2008, så kanske att det kommer nyheter om Tove och skivkontrakt redan efter nyår. Det vore ju trevligt.

  Kommentar av Tomas | 27 december 2009 | Svara


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s