Tove Styrke Bloggen

Still crazy after all these years

Tove Styrkes egna låtar

Självporträtt från Toves idolblogg

Vilka låtar som kommer att finnas på Tove Styrkes första album vet bara några få personer just nu. Vi andra får försöka gissa!

Det blir lättare om artisten har gjort egna låtar innan hon var med i Idol och lagt upp demos på nätet. Men om Tove har gjort egna låtar är de okända. Dessutom är det skillnad på att sitta hemma och göra låtar och att välja låtar till ett debutalbum. Ett debutalbum ska sälja bra och ge artisten rätt image. Christer Sjögren kan ge ut en skiva med elvislåtar som en kul grej, men en sådan debutskiva är nog otänkbar – om man inte vill lansera en ny elviskopia.

Men Tove Styrke har faktiskt svarat på frågan i Folkbladet:

Vilken typ av musik skulle du vilja göra?
– Jag skulle ha svårt att hålla mig till en genre. Det skulle bli en blandning av rock, soul, blues och country. Tidigare gillade jag inte alls jazz men nu har jag upptäckt allt man kan göra och hur fritt det är.”

En blandning av rock, soul, blues och country alltså? Säkert på lång sikt, men knappast i den första hitsingeln. Och att debutalbumet skulle vara särskilt jazzigt är väl inte så troligt?

Ett annat sätt att gissa är att se vad Tove Styrke gjorde i Idol, vad hon fungerade bäst i och vad hon själv verkade gilla. Då kommer man väl att tänka på till exempel Hot n’ Cold och All these things I’ve done. Och inte minst det magiska ögonblicket med Mack the knife.

Man kan även fundera på hur man vill lansera Tove. Som en ny Amanda eller Britney? Nja, troligare är väl att man försöker ta vara på det unika och Toves personliga utstrålning. Och den gamla regeln om specialisering gäller fortfarande. Om man försöker göra för mycket olika saker samtidigt blir varumärket otydligt och artisten ointressant.

Operasångaren Jussi Björling sjöng schlager ibland, men då kallade han sig Erik Odde. Och när Eddie Meduza sjöng snuskiga visor kallade han sig E. Hitler. Men idag finns Erik Odde på Jussi Björling-skivor och E. Hitler på Eddie Meduza-skivor. (Ett bra alias för Tove Styrke vore Sigge Svag.)

Att vara för lik någon kan vara ett minus. Den fantastiske sångaren Andrew Strong från filmen The Commitments kallades Joe Cocker-kopia. Och världen tyckte den klarade sig bra med originalet. När Nunstedt sågade Calle kallade han Calle Andrew Strong-kopia, en kopia av kopian.

En annan fråga är om Tove ska sjunga covers eller egna låtar. Det är nog mest troligt att det blir egna låtar, coverartister har kanske en förmåga att hamna i det musikaliska B-laget. Om de inte lyckas göra kopierandet till sitt varumärke, som Eilert Pilarm.

Tycker du Eilert Pilarm påminner om Tove ?

 

PS

Och idag ligger Tove Styrke Bloggen på plats 32 i listan Blogs of the Day -Top Blogs- The most popular WordPress.com blogs. Av sådär 100,000 svenska bloggar på WordPress.com. Så ett visst intresse för att läsa om Tove tycks finnas.

DS

Annonser

28 december 2009 - Posted by | Tove Styrke | ,

4 kommentarer »

 1. Jag såg det där i DN. Kul. Såg dock bara bilden på henne och hitatde inte vad dom skrev, haha

  ”Man kan även fundera på hur man vill lansera Tove. Som en ny Amanda eller Britney? Nja, troligare är väl att man försöker ta vara på det unika och Toves personliga utstrålning. Och den gamla regeln om specialisering gäller fortfarande. Om man försöker göra för mycket olika saker samtidigt blir varumärket otydligt och artisten ointressant.”

  Tycker inte att man ska lansera henne som nån av dom. Dom ska lansera henne som Tove. En ny artist i Sverige 🙂

  Kommentar av Sanna | 28 december 2009 | Svara

 2. Kanske inte passar denna rubrik, men Tove var en av bilderna på första sidan i DN Söndag igår, som en av de 28 svenskar som utmärkte sig mest under 2009. ”17-åriga Tove Östman Styrke hade störst popstjärneutstrålning av alla i ‘Idol’ 2009. Många tittare drabbades av surchock när hon ‘bara’ kom trea.”

  Amanda var för övrigt med på samma creddiga lista 2007. Minns inte vad dom skrev, dock.

  Kommentar av Tomas | 28 december 2009 | Svara

 3. Ha ha 😀 Och tack för länken!

  Kommentar av Roger Krook | 28 december 2009 | Svara

 4. Hon verkar i alla fall tycka att hon saknar erfarenhet för att sjunga Dylan och Cash, trots att det är hennes favoriter. Hon pratar om ”killing my darlings”! Var har man hört detta förut, hehe 🙂
  http://www.folkbladet.nu/?p=160069

  Kommentar av Tomas | 28 december 2009 | Svara


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s