Tove Styrke Bloggen

Still crazy after all these years

Är det farligt att vinna Idol?

Är det bra eller dåligt att Tove Styrke inte vann Idol? Just nu ligger Eriks album etta på försäljningslistan, men hur hade Tove Styrkes trovärdighet och coola image påverkats om hon debuterat med ett snabbproducerat coveralbum? Tove Styrke har ju sagt att hon vill göra musik ”med mycket Tove i”. (Tvåan Calles album är inte med bland de 60 mest sålda albumen.)

Tove Styrkes nyårslöfte är att bli mer strukturerad och mindre lik sitt spretiga hår. Det kan man tolka som att Tove kommer att arbeta ännu mer målmedvetet 2010 än 2009. Jag kan inte se några som helst  tecken på att Tove Styrke kommer att chilla, söka sin inre aura, se tiden an eller se vad ödet har i bakfickan. Som Generation Y ända ut i hårtopparna tar Frk Styrke sitt öde i sina egna händer.

Och you ain’t seen nothing yet, som Al Jolson plötsligt sade i stumfilmen The Jazz Singer 1927. Sedan började han sjunga med synkront ljud och världen blev sig aldrig mera lik.

Många blev chockade när Tove Styrke inte gick till final. En annan otippad förlorare hette Amanda. Vad kan vi lära oss om att vinna eller inte vinna Idol, genom att titta på Amanda och Marie?

Häng med!

Whatever happened to Marie Picasso?

Marie Picasso lever och tycks må bra trots problem med värk i kroppen. Hennes hemsida hos Sony Music är borta, kanske försvann den i samband med Mubitos konkurs, kanske tidigare. Men Marie har en blogg på Improveme och skriver där för fullt just nu, texten nedan är från december 2009. Hennes fans Maries Änglar från hemsidan verkar dock inte hänga där. Eller finnas kvar.

Otippat värre: Man kan nästan tro att Marie Picasso börjar tröttna på att ständigt jämföras med Amanda Jenssen:

”Marie: Vet inte vad KURT har för problem eftersom han är så nödig att verkligen fråga detta igen även fast jag redan svarat. KURT, har du inget liv såhär i juletider?  Nu svarar jag en gång till, sen får det räcka !

Fick denna kommentar nu, och den nedan är den jag redan svarat på ! Hoppas du blir nöjd nu KURT så att du kan slappna av och ha en fin jul, för det önskar jag dig. Hoppas Amandas platta går för full hals hemma hos dig, för hon e en härlig donna and i love her !

Se svaret från förra nedan frågan nedan !

Kurt: Har du helt lagt av med musiken … syns/hörs man inte — finns man inte !? Amanda tvåan radar ju upp framgångar vad hon än tager sej för !!

Marie: JAG vill inte synas= CHECK. Jag vill inte märkas= CHECK Jag vill inte höras= CHECK
Jag har dragit mig undan medvetet. Jag håller på med mitt nya album med grymma producenter i lugn och ro och det kommer bli fantastiskt. All lycka till Amanda. Sen att hon syns just nu har ju inte riktigt något med mig att göra. Vi är 2 personer.”

Marie säger (precis som Johan Palm) att hon jobbar på sitt nästa album, men det kan ju innebära nästan vad som helst. Från att hon står i studion hela dagarna till att hon skriver lite egna låtar då och då.

Ja, många tyckte att Amanda skulle ha vunnit och de båda blondinerna har jämförts sedan finalen i Globen för två år sedan. Var det bra eller dåligt för Marie att vinna istället för att komma tvåa? Kanske kan detta ge ledtrådar till vad det innebär för Tove Styrke att hon inte vann. Den som inte kan sin historia är dömd att upprepa den, har någon sagt.

Om nu en idolvinst innebär något, kanske är det kombinationen talang och val av rådgivare som avgör i det långa loppet. Bröderna Herreys vann Melodifestivalen och ESC, anställde sin farsa som manager och hade snart gått i konkurs. Det är en hård värld därute och det gäller att omge sig med rätt personer.

När strålkastarna i Globen slocknat

Marie Picasso fick som idolvinnare automatiskt ett skivkontrakt med Sony. Hon gav ut ett snabbt ihopfixat album, redan den 19 december eller knappt två veckor efter finalen. Men albumet The Secret blev populärt, låg etta på försäljningslistan och sålde platina. So far so good.

Amandas sommarturné sköttes av världsledande Livenation. Hon gjorde succé i direktsänd teve och på coola rockfestivaler. Sedan följde en höstturné där hon var main act i olika konserthus. Albumet Killing My Darlings (utgivet av Sony i maj) höjdes till skyarna av kritikerna och sålde ännu bättre än Maries debutskiva. Som avslutning på året fick den geniförklarade AJ en massa nomineringar till Grammis och andra priser.

Hur såg Maries sommarturné ut? Enligt uppgifter i pressen ”åkte hon runt på småscener med allsång för barn.” Mot slutet av sommaren tröttnade Marie på medias frågor och slutade ge intervjuer. Enligt obekräftade rykten var hon sjuk. Sedan blev det i princip tyst och Maries drömmar om att få vara med i Melodifestivalen förverkligades inte. Sist Marie syntes var i japansk förnedringsteve, där hon utklädd till kyckling ramlade i en bassäng.

Därmed är vi framme vid Kurts fråga, som vi började med. Och svaret var alltså att Marie Picasso inte vill synas, höras eller märkas.

Epilog: Picassos bragd

När Marie Picasso började i Idol var hon sjuk och hade svårt att röra sig pga värk i kroppen. Framförallt var hon stämplad som dum, storbystad blondin efter att ha varit med i sex- och spritsåpan Big Brother och ha poserat lättklädd i killtidningar. Hennes idolseger är därför en vacker saga om en ung (28 år) kvinnas revansch och kamp mot fördomar och svåra odds. Och det kan ingen ta ifrån henne.

PS

Den här bloggen har nu funnits två veckor. Och idag ligger Tove Styrke Bloggen på plats 31 i listan Blogs of the Day -Top Blogs- The most popular WordPress.com blogs. Av sådär 100,000 svenska bloggar på WordPress.com. Så ett visst intresse för att läsa om Tove Östman Styrke tycks finnas. Antalet besök per dag ökar och om man extrapolerar (ritar en fortsättning på kurvan) kommer snart hela mänskligheten att vara här. Dom är hjärtligt välkomna. He he.

DS

Till senaste inlägget 

30 december 2009 - Posted by | Tove Styrke | , ,

7 kommentarer »

 1. Turnéschemat verkar spikat nu. Pridefestivalen i Stockholm var sista nyheten. 11 spelningar blir det totalt.
  http://www.evenemang.se/nyheter/tove-styrke-p%C3%A5-turne-i-sommar.html

  Kommentar av Adam | 14 juni 2012 | Svara

 2. Marie Picasso 4-ever!

  Kommentar av Viz from the past... | 11 juni 2012 | Svara

 3. Säger bara Agnes. Även om det tog tid vilket till stor del faktiskt berodde mer på SonyBMG än Agnes själv så har hon lyckats mest och bäst av samtliga idoler. Så farligt behöver det inte vara att vinna idol men det kan vara knepigt att hamna på ett så stort bolag direkt där dom nästan uteslutet är ute efter att få in så mycket pengar som möjligt. Går det dåligt så slängs dom ut i kylan och då kan det bli tufft att ta sig tillbaka.

  Kommentar av Marcus | 01 januari 2010 | Svara

 4. Just ja jag glömde säga Grattis till platsen på Tove Styrke bloggen det kommer att bli bra.

  Kommentar av martina | 31 december 2009 | Svara

 5. Jag tror att det inte är så bra att vinna idol med tanke på vad fort första skivan ska vara klar. Jag hoppas och tror att det kommer att bli Tove som man kommer att höra mest nu efter idol igenom att hon nu kan göra den stilen hon vill som hon kallar det mycket Tove i om jag förstog det rätt.
  Jag tror Tove kommer att gå långt med det att hon får vara sig själv.
  Ser verkligen fram i mot när Tove släpper sitt första album.

  Kommentar av martina | 31 december 2009 | Svara

 6. En farlig sak med att vinna är att man är bunden till att göra 4 skivor med Sony, dvs i flera år (enligt Expressen). Om Sony vill ta det lugnt så kan man få vänta ut dom i 4,5 år. Dvs karriären förstörd…
  http://www.expressen.se/noje/idol/1.1817460/kontraktet-som-binder-idolerna

  Kommentar av Tomas | 30 december 2009 | Svara


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s