Tove Styrke Bloggen

Still crazy after all these years

Tove Styrkes fans

Hur ser ett typiskt tove-fan ut? Tove Styrke svarade på den frågan i Expressentv:

1. Ganska mycket småtjejer.
2. Killar i olika åldrar med sina kärleksförklaringar.
3. En del vuxna som tycker det är bra att hon går sin egen väg.

Killar i åldern 13-14 år tycker det är kul att reta jämnåriga flickor och kalla dem småtjejer. Men Tove Styrke menar säkert inte tonåringar utan riktigt små tjejer, när hon pratar om småtjejer. Tove tycker det är väldigt gulligt med de yngsta fansen, men känner samtidigt ett ansvar att vara ett föredöme.

När det gäller kärleksförklaringarna säger hon att de är ”fina”, men att hon inte svarar på kärleksmejl. Och vad skulle hon svara på alla frågor om träffar, bekantskap och äktenskap? Men i en intervju säger Tove att hon inte gillar när breven börjar med ”OBS! VIKTIGT!” eller ”INGET FANMEJL” och sedan fortsätter med de vanliga frierierna. Tror de verkligen att hon går på så enkla trick?

Tove verkar glad över de vuxna fansen och att de respekterar hennes försök att göra något bra av sin talang. Hur ser dessa vuxna fans ut? På Youtube finns det demografisk statistik för klippen. Det betyder helt enkelt att man ser ålder och kön på dem som har varit inloggade och sett klippet. Trots många felkällor borde dessa siffror säga något om vilka som gillar Miss Styrke. Och de som gör sig besväret att söka och se klipp på Youtube borde vara fans eller åtminstone ganska intresserade av idolen.

Vilka ser Toves klipp?

Precis som man väntar sig är många som sett de första klippen jag undersöker kvinnor i åldern 13-17 år. En kanske lika stor grupp är män 45-54 år. Även män 25-34 år och kvinnor 45-54 år är stora grupper.

Lustigt nog varierar demografin för olika låtar. Punkrockaren lockar kvinnor i olika åldrar. De största grupperna som sett den är kvinnor 13-17 år,  kvinnor 55-64 åroch kvinnor 18-24 år.

Mack The Knife borde väl vara mums för män i jazzåldern? Nej, det är mest kvinnor och män 13-17 år som har sett det.

Är de som sett Himlen är oskyldigt blå gamla Ted Gärdestad-fans, kvinnor 45-54 år? Nej, de flesta är kvinnor 25-34 år. Sedan kommer män 65+ och män 25-34 år. Otippat värre.

Att manuellt klicka på nicks och se vilka som skriver kommentarer är jobbigt. Några snabba stickprov tyder på att kommentarerna stämmer ganska bra med övrig statistik, möjligen är det vanligare att de som kommenterar är runt 20 år. En stor majoritet av kommentarerna är positiva. Och varför se klipp med någon man inte gillar? (Men några gör det bara för att skriva elaka  kommentarer.)

Slutsatser

Jag hade väntat mig mest tonårsflickor och medelålders män, men Tove Styrkes fans tycks kort sagt vara kvinnor och män i olika åldrar. Det betyder att vi kan vänta oss höga placeringar för Tove Styrke på olika topplistor i framtiden. Med en bred publik kan man sälja mycket skivor och få mycket röster.

Man kan inte ladda ner konserter och konserter kan bli en viktig inkomstkälla i framtiden. Då är det ett stort plus om flera generationer kan gå på konsert tillsammans.

Så Toves framtid verkar ljus.

Till senaste inlägget

30 december 2009 - Posted by | Tove Styrke | ,

3 kommentarer »

 1. Jag drygade mig med att räkna ihop antal visningar på youtube för Erik, Calle och Tove. Jag räknade inte med auditionklipp (som inte Tove har några) eller finalklipp (som hon ju inte heller har). Trots att det är Erik som är ”på tapeten” den senaste månaden, samt tokhyllades tidigare av juryn, och det tystnat kring Tove, så har både Tove och Erik c:a 1 miljon visningar vardera. Calle har c:a en halv miljon.

  Man skulle kunna ha trott att kidsen som sitter mer vid datorerna hade kollat betydligt mer på Eriks klipp under hösten. Tove har en gedigen fanbase där ute.

  Kommentar av Tomas | 02 januari 2010 | Svara

  • Guilty as charged

   Kommentar av Rasmus | 02 januari 2010 | Svara

 2. När åldrarna varierar så pass, så kanske alla klipp ses ungefär lika mycket av alla åldersgrupper, att det är slump vilka tre grupper som kommer med på listan. Det tillsammans med att det är väldigt få negativa kommentarer innebär i så fall att alla gillar Tove, åtminstone bland dom som klickar på hennes klipp. Folkkär kanske, hehe.

  De få negativa kommentarerna handlar om att ”hon inte kan sjunga”, ”det låter falskt”, ”hon klarar inte de låga tonerna”. Precis samma kommentarer som för Amandas klipp för två år sedan. Det verkar finnas människor som bara gillar klinisk sång, men sånt säljer inga skivor, dom är sångare, inga artister.

  Jo, Toves framtid är nog ljus, hon behöver solglasögon.

  Kommentar av Tomas | 30 december 2009 | Svara


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s