Tove Styrke Bloggen

Still crazy after all these years

Tove Styrke medias älskling Del 2

Vad vill tidningar skriva om? Man brukar säga att ”hund bet man” inte är någon nyhet, medan ”man bet hund” är en nyhet. Att Tove Styrke kanske var den enda nyktra på Idols efterfest är ingen nyhet. En ”ölfest” är däremot en nyhet. Ofta har negativa saker mer nyhetsvärde än positiva. Vi börjar därför med det negativa som (trots allt) skrivits om medias älskling Tove Styrke.

Kvälls- och skvallerpressen

Allt som står i tidningar är inte sant. Ordet ”ölfest” får en att tänka på fulla människor som bälgar i sig öl, hoppar omkring och skriker. I själva verket kanske Tove Styrke bara var törstig efter bastun och drack lite ur en flaska som stod framme. Att Calle, som är över 20 år och alltså vuxen, gick ut och tog en öl med sina polare framställdes också som något hemskt. Trots att sådant beteende är både lagligt och socialt accepterat i Sverige. Värre skandaler än så lyckades kvällspressen inte hitta under de månader Idol pågick. Och då är det deras jobb att hitta skandaler.

Det andra negativa vi kunnat läsa om var Toves irritation över juryns låtval på genrepet. Här blir det riktigt intressant!

Kvällspressen skriver att Tove Styrke skrek ut sin frustration och var tydligt irriterad på sina sång- och danscoacher. Andra skriver att hon gick in för att lyssna på sina sång- och danscoacher och göra det bästa hon kunde av juryns svåra låtval. The beauty is in the eye of the beholder. Där en ser gnällighet ser en annan vilja att bli bättre.

Tove Styrke är uppväxt med skvallret på nätet och redan tillräckligt rutinerad för att inte låta alla se privata fest- eller pojkvänsbilder. De rykten som ändå uppstått kan spåras till tio personer som sitter och fantiserar på ett forum känt för sina lögner.

Annars har vår hjältinna fått positiv publicitet i kändispressen. Man har skrivit om att en stjärna fötts, om hennes talang och coola stil.

Bloggar och forum

Det mesta som skrivits i bloggar är positivt och handlar ofta om Tove Styrke som en stilsäker och cool tjej. Kommentarer i forum och på Youtube består till kanske 90% av positiva saker som ”Älskar det här klippet”, ”Tove är bäst” eller ”Hon är så sjukt snygg”. Och det är ju naturligt att de flesta som lägger tid på att skriva inlägg eller kommentarer tycker hon är intressant på något sätt.

En rutinerad tonåring

Utan media kan ingen bli något. Det gäller därför att kunna vara både självsäker och ödmjuk, tänka på vad man säger men inte bli tråkig. Kanske är dålig publicitet bättre än ingen publicitet. Det värsta som kan drabba någon idag är hövlig tystnad, att inte synas, märkas eller höras.

Samtidigt gäller det att bygga ett varumärke. Fans, skivköpare och konsertbesökare måste få en känsla av subjektiv närhet, att de känner idolen personligen och älskar henne precis som  hon är. Det är även viktigt vad andra tycker, de flesta vill ha en idol som det är coolt att gilla.

Man ska även tänka på att hardcorefansen, som är hopplöst förälskade i idolen och röstar eller köper hennes skivor oavsett hur bra hon är, bara är en minoritet. Tove Styrke sade under Idol: -Det finns de som alltid röstar på mig , men då vill man ju att det ska vara något bra som de tycker om. Men de verkliga hardcorefansen är kanske bara några hundra eller några tusen personer. För kommersiell framgång krävs en miljonpublik och många tusen som är beredda att betala för skivor och konserter.

Det dummaste man kan göra idag är att satsa på lite av varje för säkerhets skull. Då blir varumärket otydligt och idolen ointressant. Den insikten verkar Tove Styrke ha i blodet och hon har redan lyckats profilera sig som en ung, modern, cool, unik, oförutsägbar och lite mystisk stjärna.

Att gå på gymnasiet och plötsligt bli kändis skulle kunna  ge storhetsvansinne eller känslan av att redan vara en färdig artist. För Toves del verkar det fungera precis tvärtom. Hennes nyårslöfte är att bli mer strukturerad och mindre lik sitt spretiga hår. Att försöka få mer självdisciplin är alltså hennes reaktion på framgångar och lovprisningar. Moget och professionellt, eller hur?

Att hålla i längden

En kändis ska vara spännande, självsäker och intressant. Samtidigt trevlig, snäll och empatisk, en människa man skulle vilja lära känna. (Om kändisen inte satsar på att vara ”anti”, No More Mr Nice Guy.)

Trots allt tal om ytlighet i dagens media, så blir en kändis med djup intressantare i längden. Det mystiska förtrollar mer än det alltför enkla och förutsägbara.

Men allra viktigast är det som kallas ”det” eller star quality. Ofta kan man tidigt säga vem som kan bli idol på riktigt, som har det där lilla extra. Jag  började följa Idol 2006 och det var inte svårt att se att Snygg-Erik skulle bli större än vinnaren.

Och 2007  trodde jag att Amanda och Mattias, som var unga, snygga och charmiga, skulle bli något. Vinnaren var däremot hopplös som idol betraktad, trots sångröst i världsklass och meriter som utvikningsflicka.

2008 trodde jag däremot på helt fel artister. Extremt sångbegåvade Anna talar idag om att bli läkare, det har inte lossnat för supersöta Yasmina och det är väldigt tyst om den excentriske entertainern Lars. Många trodde på Johan Palm, men han var nog helt enkelt för ”smal”. Det finns inte tillräckligt många 14-åriga tjejer i ett litet land som Sverige.

Jag var helt säker på att Kevin skulle vinna 2008, precis som jag var helt säker på att Erik skulle vinna 2009. Däremot tror jag att båda saknar den originalitet och mystik som behövs för att hålla i längden. Jag tror folk kommer att tröttna, om inte förr så när de blir äldre.

Hasse i Noice och Donny Osmond (och för den delen även Ted Gärdestad) klarade inte att behålla populariteten när de blev äldre. Och hur många är det som minns Shakin’ Fredrik idag? Här är han gäst hos Ulla-Bella och Solstollarna. (Mer 80-tal kan det nog inte bli.)Donny Osmond insåg att han var slut som tonårsidol när han skulle uppträda på en skola och hörde ungdomarna säga: -Donny Osmond? Lever han? Då bestämde Donny Osmond sig för att sadla om och blev såsmåningom musikalartist.

Det här är inte menat som någon elakhet, jag är väldigt imponerad av alla killarna, men det är svårt att behålla stjärnglansen under många år. En av få svenskar som lyckats är Magnus Uggla (debutalbum 1975), men så har han ju också låtit exakt likadant de senaste 25 åren. (He he)

När det gäller Idol 2009 tror jag som många andra på Tove Styrke. Hon har nog de egenskaper som behövs för att bli medias och konsumenternas älskling. På något sätt lyckas hon dessutom vara både gullig och cool, snäll och tuff samtidigt. Ja, man kan faktiskt vara både empatisk och ball samtidigt. Och både självsäker och ödmjuk. Kort sagt förtrollande.

Och när alla andra från talangjakten är glömda kommer de två gamla tanterna Amanda och Tove att uppträda på jazzfestivaler, mer förtrollande än någonsin.

Till senaste inlägget

Annonser

02 januari 2010 - Posted by | Tove Styrke | ,

6 kommentarer »

 1. Anna ska faktiskt vara med i melodifestivalen i år och samtidigt ge ut en skiva. Ho har alltid sagt att hon har vill bli läkare, men visst har hon saker på gång. Tycker Anna har varit den som haft den absolut starkaste rösten någon i Idol

  Kommentar av Sanna | 02 januari 2010 | Svara

  • Det var roligt! Många tycker ju att Anna hade en fantastisk röst och att det är konstigt att hon ”försvann” efter idol.

   Kommentar av Roger Krook | 02 januari 2010 | Svara

   • Det gjorde ju Agnes också. Alla vill inte synas bara för att synas. Hon tog nog ledigt från att vara i media bara för att jobba på hennes skiva kanske till exempel. Och om du söker på ”Anna Bergendahl I can’t make you love me” på youtube så får du see ett jättefint när hon sjunger den låten på Nalen

    Kommentar av Sanna | 02 januari 2010 | Svara

    • Tack! 🙂 Jag ska skriva lite kort om vad Anna gör just nu!

     Kommentar av Roger Krook | 03 januari 2010 | Svara

 2. Hålla i längden ja, Eriks skiva dök från 2:a till 11:e plats på iTunes idag, efter 12 dagar. Amandas Happyland gick däremot upp i topp igen, till 2:a plats, efter 68 dagar…

  Kommentar av Tomas | 02 januari 2010 | Svara

 3. Det mest fantastiska är att hon bara är sig själv när hon samtidigt är gullig och cool, självsäker och ödmjuk, modern och retro, mystisk och vanlig, snäll och tuff, nybörjare och professionell. Det finns inget påklistrat framför kameran. ”Var jag, fullt ut” sade hon i intervjun när hon tyckte det blev fel, konstlat, efter Jackson-temat. Det visade sig vara ett vinnande koncept.

  Kommentar av Tomas | 02 januari 2010 | Svara


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s