Tove Styrke Bloggen

Still crazy after all these years

Tove Styrke – från helt vanlig tonåring till stjärna

Mycket tyder på att Tove Styrke kommer att bli en stor svensk stjärna medan hon fortfarande är tonåring. Hur är det att vara en helt vanlig tonåring och plötsligt bli idol?

Sveriges störste tonårsidol hittills är Hasse Carlsson, sångare i Noice. När gruppen slog igenom var alla i bandet tonåringar, yngst var Hasse med sina fjorton år.

”De e draget…”

Hasses liv är en berättelse om rock, droger och ett idag försvunnet Sverige . Hasse har till och med kallats en svensk Sid Vicious, men i motsats till Sid Vicious dog han inte när han stod på topp och blev därför inte en legend på samma sätt.

Noice sålde hundratusentals album, fick diamantskivor och medlemmarna hade plötsligt hundratusentals kronor var att köpa vad de ville för. De åkte limousin, bodde på hotell och kunde beställa den dyraste maten på flotta restauranger. Och på konserterna vrålade de hysteriska fansen.

När Hasse var 17 år hoppade han av Noice för att plugga och starta en solokariär. Varken pluggandet eller solokarriären gick något vidare. När Hasse var 19 år talade han ut i Aftonbladet och sade att han hade sin karriär bakom sig.

Redan i slutet på 1980-talet gjorde teve ett ”whatever happened to Hasse Carlsson”-inslag i ett musikprogram. En tidsmaskin.


Hur gick det med karriären i den så lukrativa databranschen? Uppgiften kom från en intervju i Okej, där Hasse berättade att han börjat på högskolan och läste till systemerare/programmerare. Detta var helt sant.

Tyvärr hade Hasse Carlsson stora problem med droger och lyckades inte få någon ordning på sina högskolestudier. En gång kom Hasse inte till skolan och hans studiekamrater hittade honom på Plattan, tillhållet för Stockholms värsta narkomaner. Trots att han försökte få ordning på sitt liv var knarket en för mäktig fiende. Till slut dog Hasse 2002 av leverskador (hepatit) som han fått genom att ta heroinsprutor.

Under en period kände jag honom personligen och det är hemskt med hjälplösheten när man ser någon gå under.

Här är en intervju med en rökande Hasse Carlsson från 1995, då Noice återförenades och gjorde en turné. De sågades av kritikerna, men det kom publik. Här ska de uppträda på Gröna Lund i Stockholm. Mycket intressant om livet bakom kulisserna, av två fd tonårsidoler.


Hasse sade att problemen började när vuxna ljustekniker bjöd de unga grabbarna i Noice på kokain. Så egentligen handlar tragedin Noice inte om en dödlig musikbransch utan om dödligt knark. 

Men sedan de första grammofonskivorna för nästan hundra år sedan har musik och knark ibland följts åt. Elvis och Johnny Cash blev bjudna på piller som man blev pigg och vaken av, när de var på turné. Senare fick båda stora drogproblem.

Om man tänker på hur musikbranschen sett ut, så är det lättare att förstå alkoholförbudet i Idol. Det vore ju en katastrof för alla parter om de unga deltagarnas festande skulle spåra ur.

Till utseende, röst och stil påminner Johan Palm en del om den 17-årige Hasse. Men idag är det svårare att tjäna pengar på musik och Johan lever ett stillsamt och helt vanligt liv. Kanske kommer vi aldrig mer att få se en tonårig svensk stjärna av Hasses kaliber.

Tove Styrke står med båda fötterna på jorden

Toves erfarenheter hittills är långt från det vilda lyxlivet Noice levde. Hon blev så pank av att vara med i Idol så hon önskade sig pengar i julklapp. Istället för välstekt oxfilet med bearnaise blev det hamburgare på Max för Tove Styrke. Och den enda ”cola” som ljusteknikerna bjöd på var nog i läskform.

Snarare kan väl problemet efter Idol bli som Amanda beskrev det, att allt blir en karusell som snurrar snabbare och snabbare. Amanda ”behöll fokus” genom att inte läsa alla dumheter som skrevs om henne. Det jobbigaste var när media skrev att hon skämdes för att ha varit med i Idol. Amanda försökte förklara att hon inte skämdes, men det blev alltid fel och till slut ville hon inte svara på frågor om Idol.

Tonåringen Tove Styrke är, som jag uppfattar det, bättre rustad att hantera förändringar och framgångar än de flesta vuxna. Visst är det lite konstigt att vara gymnasist ena dagen och idol nästa, men jag tror Tove Styrke kommer klara av det alldeles utmärkt.

Tove Styrke är, i likhet med Amanda, rock genom att ha talang. Hon behöver inte allt det andra, som att kasta ut teveapparater genom hotellrumsfönstret, för att vara rock. Så Tove Styrke får nog snart köpa nya solglasögon, för hennes framtid är ljus.

Mer musikhistoria

Sagan om Noice har berättats många gånger, bäst kanske i boken Bedårande barn av sin tid : [historien om Noice] / David Bogerius som du kan låna på biblioteket. Där finns till exempel historien om ett gig i Mjölby, då några snubbar frågade Hasse om han skulle hänga med och spöa killarna i Noice…

Här är en artikel av Jan Gradvall.

Här är ett bra inslag i kulturprogrammet Kobra:

PS

Whatever happened to Anna Bergendahl? 🙂 Den mest geniförklarade 2008 åkte ur Idol ganska tidigt och sedan blev det ganska tyst, även om det sagts att hon fått skivkontrakt och skulle göra en skiva. Nu ska Anna vara med i Melodifestivalen och sedan ge ut sitt första album. (Ungefär som Sibel gjorde alltså.) Och här finns ett färskt klipp med ett framträdande på Nalen i Stockholm.

DS

Till senaste inlägget

Annonser

03 januari 2010 - Posted by | Tove Styrke | , , , ,

2 kommentarer »

  1. Haha, var får du alla bilder ifrån??

    Kommentar av Sanna | 03 januari 2010 | Svara

    • Den här kommer från auktionen då idolerna sålde sina kläder för att samla in pengar till Rädda Barnen. 🙂

      Kommentar av Roger Krook | 03 januari 2010 | Svara


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s