Tove Styrke Bloggen

Still crazy after all these years

Varför är Tove Styrke så bra?Igår var jag på fest och hade med mig klippen där Katy Perry och Tove Styrke sjunger Hot n’ cold. De som tyckte något tyckte rent spontant att Toves version var bättre. Och då var det folk som knappt visste vem Tove var. Det är förstås fullständigt sensationellt om Tove Styrke verkligen är bättre än originalet.

För att möjligen hitta en förklaring till detta ska jag hålla löftet som jag gav och jämföra Tove Styrke med The Beatles. Om Tove är sensationellt lovande inför framtiden, så har vi facit i hand när det gäller De Skalbaggarna. Frånsett Elvis, så står The Beatles helt i särklass inom populärmusikens historia. Det måste ha skrivits tusentals böcker och avhandlingar om varför de blev så stora. Ändå kommer jag inte på någon självklar förklaring.

Kanske kom de, som Elvis, vid exakt rätt tidpunkt och gav publiken exakt vad den ville ha just då. Elvis fångade efterkrigstidens tonårskultur, Beatles 1960-talets brott med traditionerna. Trots  att pojkarna med dagens mått var väldigt prydliga och hade slips, upplevdes de i början av 1960-talet som farliga rebeller. De var exakt ett sådant band barn och ungdomar ville ha som idoler.

1962 hade 22-åriga farsor hatt och rock, rökte rak pipa, läste Dagens Nyheter och lyssnade på Thore Skogman. En 22-årig morsa hade klänning, strök mannens skjortor och gick på syjunta. De mest fanatiska popdiggarna var faktiskt barn i mellanstadieåldern, men även tonåringar blev beatles-frälsta som termen löd. I klippet ovan ser publiken i pop-programmet Drop In inte direkt gammal ut – och då ska man tänka på att folk såg äldre ut förr. Min gissning är att de flesta går på högstadiet och att deras föräldrar var totalt ointresserade av popkonserter.

En kille som var först i stan med beatlesfrisyr väckte uppseende och kunde få en svans av småbarn efter sig som skrek ”Beatles! Beatles”. Grabbarna från Liverpool var minst lika rebelliska som Sex Pistols 15 år senare. Och The Beatles var ingen marginaliserad företeelse eller subkultur som punken. The Beatles rullade in som en ångvält och krossade allt motstånd, inklusive på topplistorna.

På konserterna skrek fansen så man inte hörde något av musiken. Kanske var The Beatles bra live, kanske inte. Fansen kom inte för att njuta av musiken, de kom för att dyrka idolerna och bli hysteriska. Vid The Beatles andra Sverigebesök väntade tusentals fans redan vid Arlanda flygplats. En liknande hysteri hade man aldrig tidigare sett. Och knappast senare heller!

Idag minns ingen beatles-kopior som The Dave Clark Five eller The Monkees. Ingen har lyckats kopiera eller efterlikna det The Beatles gjorde. De hade något unikt som förtrollade hela världen, eller åtminstone den unga generationen.

Hur bra var egentligen popgänget och varför? John och Paul var och är en låtskrivarduo i en klass för sig. Utan någon formell musikutbildning skrev de odödliga klassiker på löpande band. På något sätt måste George och Ringo ha bidragit till en perfekt kemi.

Jag har berättat historien om när Noice sjöng En kväll i tunnelbanan på monopol-teve och blev stjärnor över en natt. The Beatles fick däremot arbeta hårt, till att börja med i de ruskiga kvarteren i det ökända Hamburg. Däremot är det inte sant att de var förband till The Telstars eller  Lill-Babs på sin första sverigeturné, då de blivande superstjärnorna från Liverpool bland annat spelade på en ”popfestival” i en skolaula.

Klippet ovan är från den första Sverigeturnén. Då uppträdde The Beatles i teveprogrammet Drop In, tillsammans med Lill-Babs och The Telstars. Lill-Babs har påstått att hon då var känd och beatlarna helt okända, men så var det inte riktigt. Men som synes i klippet har hysterin kring det engelska popgänget inte kommit igång ännu. Men det hade den vid deras nästa sverigebesök då de uppträdde på Hovet. (Den tidens Globen.)

Hur blir man en stor stjärna?

Hade de långhåriga bandmedlemmarna musikaliska arvsanlag, hade de växt upp med musik? Det verkar som om de var ganska vanliga killar ur arbetarklassen. Såvitt jag vet växte de inte upp i särskilt musikaliska hem och fick inte särskilt mycket stöd hemifrån när det gällde att satsa på musiken. George Harrison sade att den första gången han övade något instrument disciplinerat var när Ravi Shankar gav honom sitarlektioner.

Beethovens föräldrar ville att deras son skulle bli en ny Mozart. The Beatles föräldrar tycks däremot inte ha haft några drömmar om att deras söner skulle bli kända musiker. Så det tycks fungera både med och utan peppande föräldrar. Kanske är talang och vilja det viktigaste. Och eftersom världen inte är rättvis kan det även handla om tur, tajming, att träffa/välja rätt personer och vara född i rätt tid.

Det är inte heller nödvändigtvis den som sjunger och spelar bäst som blir superstjärna. Inom idrotten kan mäta framgångarna på ett exakt sätt, antingen springer man 100 meter på 10 sekunder eller så gör man inte det. Inom showbiz handlar det mer om att väcka känslor hos publiken. Gärna, som The Beatles, göra publiken helt hysterisk.

Så varför är Tove så bra?

Varför är Tove Styrke så bra? Hennes mor är dansproffs och hennes far musikproffs. De senaste åren har fadern haft musikaffär, så instrument har inte heller saknats i hemmet. Vad blir det av en sådan blandning? Jo, en multibegåvad showartist!

Dessutom har Tove Styrke rätt utseende, rätt inställning, en vinnande personlighet och inte minst faktorn som kallas ”det”. Och med tanke på hennes ålder och tid i rampljuset har vi troligen bara sett glimtar av vad hon är kapabel till.

Om Tove Styrke är beredd att satsa allt – och det verkar hon vara.

PS

Jag skrev att vi kanske skulle få höra något om Tove Styrkes skivkontrakt redan direkt efter nyårshelgen. Så blev det inte och utannonseringen av singeln Higher var ett misstag. All hemlighetsmakeri gör mig dock helt övertygad om att hon snart kommer att få ett skivkontrakt och börja ge ut skivor. Kanske får vi vänta lite, men troligen vill man smida medan järnet är varmt och Tove fortfarande på tapeten efter Idol. Det vore även väldigt rimligt att man började med en singel, just för att få ut något ganska snabbt och hålla intresset uppe. Även om Tove för evigt lever i hardcorefansens hjärtan, så glömmer vanligt folk snabbt. Syns man inte så finns man inte.

DS

Till senaste inlägget

Annonser

05 januari 2010 - Posted by | Tove Styrke | , ,

6 kommentarer »

 1. På tiden att få läsa en kommentar som dementerar Lill-Babs uttalande att Beatles var okända när de uppträdde i Drop in. Visst var de kända även om de inte nått sin höjdpunkt. Och de drog väl fulla hus på sin turné runt om i Sverige.

  Kommentar av evan | 10 januari 2010 | Svara

 2. Det kanske är lite mer jobb och funderingar än vanligt, när Tove ska börja sin artistkarriär på riktigt. Dom andra idolerna har varit lätta att placera i ett fack, så dom som fått skivkontrakt har oftast gjort snabbproducerad modern lättsmält pop, eller som Amanda, haft egna låtar i bagaget. Men vad ska Tove göra, hon har knappt lyssnat på musik från 00-talet, och botaniserar fortfarande bland olika stilar av äldre musik. Låtskrivarna blir nog ganska förvirrade om hon säger att hon vill ha lite Beatlesinfluerad gammal hårdrock med blueskomp och ett zappasolo i mitten 🙂

  Kommentar av Tomas | 06 januari 2010 | Svara

  • Det tycker jag låter som en helt underbar musikstil! 🙂

   Kommentar av Roger Krook | 06 januari 2010 | Svara

 3. Man kanske kan säga att både Beatlarna och Tove är extra duktiga på att överföra känslor. Att kasta alla hämningar och helt dela med sig av sig. Som en skådespelare som inte spelar en roll, utan ÄR den personen. Som Ingrid Bergman som gråter på riktigt. Det blir äkta och omskakande. Något som tyvärr ibland tär på artisten i längden, det har ju gått lite snett för några av de artister som varit speciellt duktiga på detta.

  Toves uppväxt och begåvning hjälper kanske till att göra henne till en av de som har det där extra. Men sen måste man ha känslor att överföra också, och hon beskriver bäst den egenskapen själv i idolbloggen: ”Jag lämnar gladeligen ut och öppnar upp min själ och mitt hjärta, något som gör mig väldigt mottaglig och sårbar men som också gör mig kapabel att ta in och verkligen uppleva allt vackert.”

  Att Beatles blev så stora beror kanske på många egenskaper. Förutom att ha förmågan att överföra sina känslor öppet och direkt, rakt in i flickornas hjärtan (första pojkbandet som dom kanske var), så var dom fantastiska låtskrivare. Inte bara refrängerna har en hook, utan även verserna, man kommer ihåg hela låtarna.

  Kommentar av Tomas | 05 januari 2010 | Svara

  • Hej!

   Jag tycker nog att Tomas är någon slags likhet på spåret, förmågan att överföra sina känslor och engagera andra i dem. Det kan också vara så att båda är perfekta representanter för din tid. Kanske har Beatles och Tove någon sorts unikhet gemensam. Det är min övertygelse att Tove har en kreativ ådra, hur den tar sig uttryck i framtiden får vi se, men här tror jag att någon slags likhet lurar i vassen. 😉 Olikheterna är flera naturligtvis, ålder, kön, tidsperiod, grupp kontra ”ensam”, m. m. Men vi får se om dessa olikheter kanske minskar i framtiden. Men mest har de både lyckats uppröra mitt (och tydligen också andras) sinne och det behöver man ibland, speciellt när det går i positiv riktning. Kanske mina känslor fördunklar mitt förnuft, men kanske är det en artists jobb. 😉

   Kommentar av Christer | 05 januari 2010 | Svara

   • Jo, nog har hon en kreativ ådra. Hon gjorde om flera av låtarna till sin egen version. Killerslåten var långt från original. Slutet på In The Ghetto var briljant. Greatest Love gjorde hon om från pompös till känslofylld. Hon var nog den enda i år som hade den förmågan.

    Kommentar av Tomas | 05 januari 2010 | Svara


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s