Tove Styrke Bloggen

Still crazy after all these years

Tove Styrke har känsla för feeling

Många talar om Tove Styrke som en mästare på att uttrycka och förmedla känslor på scenen, att hon har känsla för feeling. I det här inlägget ska jag skriva lite om känslor på scenen. Vad är äkta känslor, vad är att göra ett bra jobb och vad är att luras?

En skräckhistoria från Idol

Det finns ett både roligt och hemskt rykte om juryn i Idol. De hör en regissör i sina öronsnäckor, som talar om vad de  ska säga och göra:

-Säg att han var dålig, så publiken tror att han hänger löst. Då blir det spännande värre och kidsen röstar upp hela veckopengen för att rädda honom.

-Låtsas gråta och ställ dig upp och applådera. A star is born! Inte ett öga torrt i publiken, ha ha.

Jag vet inte om det är sant, men visst är det en bra historia?

Tre energier

På en scen kan man ha tre lägen. Lärarna på kursen jag gick kom från Kalifornien och talade förstås om tre ”energier”. De tre energierna är: Tillbakadragen, opersonlig och personlig.

1. Föreläsaren går upp på scenen, plockar med sina papper och tar en klunk vatten utan att titta på publiken. Nu är hon tillbakadragen.

2. Hon presenterar sig och räknar upp sina meriter: -Jag heter Ulla-Bella Knegoff och kom till Sverige från Ungern 1967. För närvarande arbetar jag som min sekreterare. Då blir hon opersonlig.

3. Så växlar hon och blir personlig, talar med inlevelse och äkta känslor, visar att hon litar på oss och kan öppna sig och bli sårbar:

-Jag borde kanske inte säga det här men… Vem bryr sig om mina meriter? Jag är väl inte här för att  söka jobb. Jag måste bara säga att det är så underbart att få stå här och se alla vänliga ansikten… Oj, nu låter jag nästan som Carola, he he. Men det är verkligen en positiv energi i det här rummet! För övrigt hände det mig en kul grej på vägen hit…

Ulla-Bella får ögonkontakt med en glad och intresserad person i publiken. Hon talar direkt till honom och då upplever alla det som om Ulla-Bella talar direkt till just dem.

Det fungerar varje gång.

Proffsigt? Ja. Äkta känslor? Kanske. Oärligt? Kanske. Men vem bryr sig?

Ett professionellt förhållningssätt

Läkare, poliser och personer med liknande yrken måste ha ett professionellt förhållningssätt. Det betyder ungefär att man stänger av sina privata känslor. Även om de har mött lidande, våld och död i sitt arbete måste de kunna gå hem till familjen på kvällen och vara som vanligt. Då gäller det att kunna lyssna och bry sig i jobbet, men utan att bli för känslomässigt engagerad.

Detta kallas ett yrkesmässigt eller professionellt förhållningssätt. Även på en scen kan man vara proffsig på det sättet.

Den store skådespelaren Gösta Ekman Senior uppträdde i en sorglig pjäs på teatern varje kväll. I en riktigt snyftig scen lutade han sig mot en skådespelerska på scenen och viskade i hennes öra:

-Vad är det med publiken ikväll? Vid det här laget brukar de börja prassla med sina handväskor och leta efter näsdukar!

Method Acting

Motsatsen kallas Method Acting eller metodskådespeleri. Då lever skådespelaren in sig i rollen helt och förvandlas till karaktären. Metodskådespelaren gråter äkta tårar på scenen. När Marilyn Monroe spelade en nattklubbssångerska med sydstatsdialekt i Bus Stop började hon prata likadant på fritiden. En metodskådespelare kan vara helt borta på scenen och knappt komma ihåg något efteråt. Och det låter ju väldigt likt de upplevelser Tove Styrke har försökt beskriva.

Det berättas att Marilyn Monroe gav allt i en scen på teatern en gång. Efteråt upptäckte hon att hon hade tagit i så hon kissat på sig! Ingen orkar ge en sådan föreställning varje kväll och Marilyn återvände till filmens värld.

Tove Styrke och de starka känslorna

Man får en känsla av att Tove Styrke använder någon form av mental uppladdning och metodskådespeleri. Hennes nervositet, speedade ryckningar och enorma scennärvaro tyder på det.

Vad är känslor på scenen? Kanske att visa passion, inlevelse, energi, intensitet och ge allt. Ibland till och med så mycket känslor att artisten tappar kontrollen och blir helt i extas. Eller (med ett professionellt förhållningssätt) verkar vara helt i extas. Så upplever nog många Tove Styrke.

Tove Styrke har sagt att hon är en person på scenen och en annan utanför scenen, att hon förvandlas när följeljuset tänds och musiken börjar spela. Men det kommer mera!

Jag är lika imponerad av Tove Styrkes sätt att ge intervjuer före och efter sina framträdanden. Även i dessa intervjuer är Tove helt fokuserad och bjuder på närvaro och mycket känslor. Samtidigt måste Frk Styrke förstås tänka på vad hon säger och verka glad och positiv.

Otroligt proffsigt. Eller äkta. Eller både och.

Till senaste inlägget

Annonser

06 januari 2010 - Posted by | Tove Styrke | , ,

9 kommentarer »

 1. Kolla också efter We’re not living in America, när Anders först säger att rösten inte var tillräcklig och han blir totalt utbuad för det. Sen öser Laila beröm över henne och publiken jublar, men vad jag gillade vad Toves reaktion på publikens stöd där.

  Kommentar av ST | 08 januari 2010 | Svara

 2. Shit jag kollade på wordpress och tove bloggen har gått ner ca 30 placeringar!!!!! vad fan hände

  Kommentar av Kim | 07 januari 2010 | Svara

 3. Någon kommenterade ett Youtube-klipp med Punkrocker, att hon sjunger som om hon har ett inbyggt auto-tune (program som justerar tonhöjden rätt vid skivinspelning), så jag kollade, och ja. hon verkar vara grymt tonsäker också. Jag tog in Punkrocker-acapellan i ett musikprogram och kollade upp detta. Hon kan ha fått en stämton i hörlurarna innan hon började, men hon ligger i princip helt rätt på tonerna hela vägen. Det är lite häftigt faktiskt. Om hon inte fått en stämton har hon ju absolut gehör (det också!). Jag förstår nu att hon vågade, hon är helt säker på vad hon gör, så hon kan fokusera på känslan för feelingen.

  Kolla här, hon byter ton pricksäkert vid vokalerna i orden. Sandi Thom bara glider omkring. Tove gör det distinkt, det är imponerande.

  Kommentar av Tomas | 06 januari 2010 | Svara

  • ”Någon kommenterade ett Youtube-klipp med Punkrocker, att hon sjunger som om hon har ett inbyggt auto-tune (program som justerar tonhöjden rätt vid skivinspelning)”

   Var det inte det Laila sa om Rabih?? Haha

   Kommentar av Sanna | 07 januari 2010 | Svara

 4. Vart hittar du alla bilder?:o

  Kommentar av Rasmus | 06 januari 2010 | Svara

  • Det mesta kommer från tv4.se.

   Kommentar av Roger Krook | 06 januari 2010 | Svara

 5. Jag gillar att hon inte döljer n’r hon är besviken. OK, hon aknske döljer det mesta men hon verkar inte försöka var super glad när hon inte är det. N’r Bagge gav henne kritik på In The Ghetto så kollade jag med min mamma och mamma som inte kollade på Idol sa direkt i Toves intervju med Jhide ”backstage”: ”Hon är ledsen” Man märkte det. Till och med min mamma som inte visste hur Tove var alls. Sen när hon är glad så märker man det också väldigt väl

  Kommentar av Sanna | 06 januari 2010 | Svara

 6. Jag tror att hon verkligen är i en annan värld när hon sjunger. Man ser i några klipp att hon vacklar till efter sista tonen, som att hon kommer tillbaks till verkligheten igen. Life on Mars tex. Hennes känslor är nog äkta. Hon fattade inte själv varför det gick dåligt på repetitionerna i början, hon blev arg och frustrerad. Men med publik blev det fantastiskt. Hon kanske är en metodskådis utan att veta om det, hehe. Lite synd om det där spontana försvinner med erfarenheten, men det är väl risk för det.

  Ryktet om regisserad jury är faktiskt sant. Åtminstone under slutaudition:
  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article5859414.ab

  Kommentar av Tomas | 06 januari 2010 | Svara

  • Litegrann samma efter Killers-låten hon gjorde, ungefär som att hon insåg var hon var nånstans och undrade om det gick bra 🙂

   Kommentar av ST | 08 januari 2010 | Svara


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s