Tove Styrke Bloggen

Still crazy after all these years

Tove Styrke i skoterform och en over-night success från Umeå

Här är några fina bilder från en skotertur som Tove Styrke gjorde efter spelningen i Umeå. Tove strålar så Erik och Calle bredvid henne ser ut som Zombie & Son. (Men vem som helst ser ut som en zombie bredvid Miss Styrke, så det är ingen negativ kritik.)

Igår skrev jag att den enda svenska artisten som slagit igenom över en natt var Snoddas. Kanske finns det en till, även han från femtiotalet: Den Rockande Samen. Efter att han varit med i radioprogrammet Timmen Tumba blev det full fart för samekillen Sven Gösta Jonsson. Han fick åka ner till Stockholm, där både skivbolagen och flickorna kastade sig över honom.

Efter många år, då han inte syntes i media, uppträdde Sven-Gösta 1988 på den svenska rockens 30-årsjubileum – och åtminstone då bodde han i Tove Styrkes hemstad Umeå. I det här klippet sjunger han tre låtar och det finns även lite intervjumaterial som är väldigt intressant:

Senast Den Rockande Samen uppträdde var på en nostalgisk konsert i Norrköping 2009, med bland andra Lill-Babs. Konserten var till minne av den olagliga piratradiostationen Radio Nord, som sände från en båt i Östersjön vid tiden kring 1960. Radiomonopolet skulle leva länge än, men Radio Nord tvingade Sveriges Radio att skapa Melodiradion (P3), en modern radiokanal med skvalmusik . Tidigare hade det varit mest föreläsningar och sådant på radio. Till slut lyckades myndigheterna stänga Radio Nord och den sista låten ägaren (som hette Jack) spelade var förstås Stick iväg, Jack!

Kanske var det lättare att bli stjärna över en natt när det fanns en tevekanal och ett par radiostationer. Om någon uppträdde i Hylands Hörna eller Karusellen så var detta det stora samtalsämnet på skolgårdar, arbetsplatser och bland kvarterets hemmafruar nästa dag. I dagens enorma medieutbud blir det automatiskt en ”utspädning” och det är svårt att få samma genomslag.

Någon tycker kanske att man ska räkna Noice tevedebut 1980 eller Carola i melodifestivalen 1983 till kategorin stjärnor över en natt, men sedan är det nog stopp. Idag finns en helt annan konkurrens både från andra media och internationella artister. På Den Rockande Samens tid fick man höra nya låtar på Radio Luxemburg (mellanvåg) och sedan vänta ett par veckor innan skivorna gick att köpa i Sverige. Sedan dess har jorden blivit rundare och världen mindre. Och alla konkurrerar i princip med alla överallt och hela tiden.

Slutsatsen är att det nog kan ta ett tag för Tove Styrke att slå sig in på musikmarknaden, kanske ett halvår eller så. Men det är förstås bara en gissning.

Den som lever får se.

Till senaste inlägget

Annonser

11 januari 2010 - Posted by | Tove Styrke | , ,

3 kommentarer »

 1. Hittade hit genom intressant.se….och visst är det intressant att Toves skotermanövrar kan vara så intressant…

  När jag ändå är här kan jag avhålla mig en stund från att vara dryg och säga att jag röstade på Tove all the way!!

  Spännande att se vad det kan bli av henne – helt säkert något stort!

  Kram,
  Joakim

  Kommentar av joakimhorsing | 13 januari 2010 | Svara

 2. Hon är så söt.

  Alla tre verkar väldigt bra vänner

  Kommentar av Sanna | 12 januari 2010 | Svara

 3. Fina bilder på en Tove som bara strålar och skiner. 🙂

  Kommentar av plingplong | 11 januari 2010 | Svara


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s