Tove Styrke Bloggen

Still crazy after all these years

Men… är det inte Tove Styrke?

Tag plats i tidsmaskinen! Välkommen till en resa från 1919 till 2009, på jakt efter den perfekta dubbelgångaren till Tove Styrke!

Vi börjar med en look-alike som redan varit på tapeten här: Lilian Gish, en av historiens främsta skådespelerskor. Hon håller dessutom rekordet i lång filmkarriär: 75 år. Här är en ung Lilian Gish, i den mest berömda scenen i stumfilmen Broken Blossoms från 1919. Och visst skulle det kunna vara allas vår Tove, eller hur?

Marlene Dietrich var Tysklands största filmstjärna redan i början på 1930-talet. Hon var både skådis och sångerska och hennes vackra ben var världsberömda. Här är Marlene Dietrich (aka Tove Styrke)  i filmklassikern Blå Ängeln.

Filmen gjordes i en tysk och  en engelsk version. Låten heter Falling in Love i den engelska versionen och Ich bin von kopf bis fuss auf liebe eingestellt i den tyska. Det finns två svenska översättningar av denna stora schlager: Jag är från topp till tå ett kärleksstundens barn och Jag är från topp till tå med kärlek införstådd.

Som ni redan har kunnat läsa i kommentarerna: Både Lilian Gish och Marlene Dietrich dog samma år som Tove Styrke föddes. Lilian blev 99 år och Marlene 90 år. Tuffa kärringar, dom höll sig väl vid liv tills det fötts någon som kunde ta över.

Efter det nationalsocialistiska maktövertagandet i Tyskland flyttade Dietrich till USA och blev amerikansk medborgare. När Marlene Dietrich flytt behövde propagandaministern Joseph Goebbels en ny stjärna till filmbolaget UFA-film. Hermann Göring hade en svensk fästmö och ”ariska” svenskor stod högt i kurs i Tredje Riket, så den svenska sångerskan Zarah Leander ansågs vara en bra kandidat till ny riksstjärna.

Filmerna hon gjorde var inte nazistisk propaganda, utan verklighetsflykt och moralstärkare för vanligt folk. Swing, porr och homosexualitet var strängt förbjudet i Tredje Riket. Därför är det lite märkligt att hon fick sjunga en så här jazzig låt, med en för sin tid vågad text, till och med skriven av en homosexuell man. Men kanske såg Goebbels mellan fingrarna för att kunna göra bra underhållning? För bra underhållning är det.

Och är det bara jag som tycker att Zarah Leander ser ut som en lite äldre Tove Styrke? Kolla in händerna, dom ger mig gåshud!

Men vi har sparat det bästa till sist. En gammal bekant: 2009 års vinnare av titeln Årets Tove Styrke Look-alike!

Till senaste inlägget

Annonser

15 januari 2010 - Posted by | Tove Styrke | , ,

5 kommentarer »

 1. nämen seriöst! =P
  Hmm, Kollade igenom dom gamla filmerna från förr, inte tusan ser jag några likheter med Tove..

  Scarlett johansson är väl det närmsta man kan komma.

  Kommentar av Galna Kocken | 28 januari 2010 | Svara

 2. Tyvärr vet jag inte ett smack om Tove men nästan allt om Zarah, så jag måste nog fördjupa mig kring dessa eventuella liknelser damerna emellan. Kan ju erkänna att jag över hela världen söker med ljus och lykta efter den som kommer i närheten av Zarah Leanders kontraalt-stämma. Tror nog aldrig vi får uppleva den otroliga rösten igen. Men osvuret är förstås bäst. Trevlig blogg förresten!

  Kommentar av Janne | 28 januari 2010 | Svara

  • Zarah är väl fortfarande oöverträffad som kontraalt och personlighet. Hennes livshistoria är dessutom väldigt intressant och i motsats till Johnny Bode lyckades hon återupprätta sitt rykte efter kriget. Eftersom hon jobbade med Karl Gerhard före UFA-perioden så hade hon nog rätt i att hon helt enkelt var en ”politisk idiot”!

   Kommentar av Roger Krook | 29 januari 2010 | Svara

 3. Coolt att dom dog samma år som Tove föddes! :’D Riktigt sammanträffande 😛 ❤

  Tack för bästa bloggen! (:
  Du vet inget om Tove nu va? Med kontrakt eller turnéer m.m?

  Kommentar av Amanda | 16 januari 2010 | Svara

  • Tack! 🙂 Det verkar som om allt är väldigt hemligt och Tove har inte ens ställt upp på intervjuer. Men det kommer säkert både kontrakt och turné, annars skulle det inte behöva vara så hemligt!

   Kommentar av Roger Krook | 16 januari 2010 | Svara


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s