Tove Styrke Bloggen

Still crazy after all these years

Tove Styrke och hennes olika musikstilar

Vi har sett Tove Styrke sjunga låtar inom olika musikstilar, stylad till olika uppenbarelser på scenen. Men, det finns ett stort men: Allt har varit i Idol med de musikaliska begränsningar som finns där. I grund och botten sysslar programmet med hits eller oldies, som platsar på ett bästsäljande album. Riktig jazz och blues, riktig country, visor och nyskapande, nyskriven musik ryms inte inom idolkonceptet.

Tove Styrke har sagt att hon vill göra egen musik i framtiden, som är en blandning av rock, blues, country och jazz. Hennes idoler är inte dagens popdrottningar, utan gårdagens hjältar som Elvis, Johnny Cash, The Beatles och Bob Dylan. Och inte minst veteranen Tom Waits, som knappast platsar i Idol.

Så faktum är: Vi har bara sett en del av vad Tove kan. Det vore väldigt intressant att se henne sjunga riktig blues, kanske skulle det bli lite Janis Joplin-känsla? Eller kanske vibrationer från ännu äldre musik som Billie Holliday och Bessie Smith? Förhoppningsvis får vi veta någon gång.

Samma sak gäller förstås country/singer-songwriter, rock och jazz.

Så här sitter jag och försöker för min inre syn (och hörsel) frammana Tove Styrke sjungande sin favorit, Johnny Cash-låten San Quentin. Om någon undrar så låter det väldigt bra. (He he) Så här låter originalversionen med Johnny Cash, den Tove sjunger i min fantasi är lite bluesigare. Klippet har setts av 5,6 miljoner människor!

Men, även här finns ett stort men: Ett debutalbum med covers av gammal musik är nog en ekonomisk omöjlighet. (Om det inte är en snabbproducerad repris av låtarna man sjöng i Idol.) Sådant kan etablerade artister göra som en kul grej, som när Magnus Uggla gav ut ett album med låtar av Karl Gerhard. Men Toves debutalbum måste nog bli nyskrivna låtar där åtminstone några kan fungera som singlar på listorna.

Kommer dessa låtar att bli i samma stil som Agnes Release Me eller mer som Amanda Jenssens Greetings from Space? Eller blir det en ”tovofil” blandning av rock, blues, country och jazz? Förmodligen är detta precis vad Tove Styrke själv och några till funderar över just nu.

Spännande så det räcker, eller hur?

Till senaste inlägget

Annonser

17 januari 2010 - Posted by | Tove Styrke | , ,

7 kommentarer »

 1. Tove kan sjunga allt för hon är bäst 😀 <33

  Kommentar av Linnea | 18 januari 2010 | Svara

 2. Agnes och Amanda Jenssen hör båda till mina absoluta favoritartister, trots att de är så olika man kan vara. Man kan tycka att Tove har mer gemensamt med Amanda rent musikaliskt, men det skulle inte förvåna mig om hennes musik kommer att skilja sig lika mycket från både Agnes och Amanda som de skiljer sig från varandra.

  OM hon får jobba med folk som förstår hennes särart förstås. Jag är väldigt misstrogen mot Sony, för att inte tala om Carlsson/Bagge. Nästan så att man hoppas att hon väljer ett annat skivbolag, trots att det blir en fördröjning på tre månader.

  Kommentar av Erik | 17 januari 2010 | Svara

  • Kanske pappa Anders som varit med länge i branschen har ett finger med också. Shanes som han spelat med låg på ett bolag som nu ingår i Bonnier Amigo, till exempel. Så det kanske inte är självklart att det kommer en pressrelease från Sony om skivkontraktet alldeles snart…

   Kommentar av Tomas | 17 januari 2010 | Svara

 3. Haha, ja, vilken musikstil har hon egentligen…

  Jag letade efter vem som gjort låten ”Listen” som Tove sjöng vid slutaudition. Det visade sig vara en låt med Beyonce från musikalen ”Dreamgirls”. Det är alltså modern soul/RnB. Men Tove sjunger inte alls låten på det sättet, långt därifrån…

  Jag tycker hon sjunger den mer som en ”negro spiritual”! Slavsånger från 1800-talet som ligger till grund för det som senare leder till gospel, blues, jazz och till sist rock.

  Möjligen lite som Leadbelly, vars negro spiritual-inspirerade folksånger från 20-talet sedan inspirerade Woody Guthrie, som sedan inspirerade Bob Dylan!

  Kommentar av Tomas | 17 januari 2010 | Svara

  • Jag tyckte bara Listen lät lite konstig, men nu hör jag ju att hon sjunger den som en Negro Spiritual! Ännu en musikstil att lägga till Toves breda register! 🙂

   Kommentar av Roger Krook | 18 januari 2010 | Svara

 4. Jag tycker Agnes är skitbra(Vänersborgare här!) men Tove kommer absolut inte bli som henne. Agnes är för vanlig och jag tycker inte att Toves still är så vanlig. Tror inte heller att hon blir som Amanda. Blir nog en ”tovofil” där, haha

  Kommentar av Sanna | 17 januari 2010 | Svara

 5. Så sitter vi och väntar på nyheten om skivkontrakt, men inget händer. Om ett par månader får vi höra av någon Umeåbo att -Va, nä, hon går i skolan, hon ska bli hjärnkirurg! 🙂

  Det vore förstås slöseri med kanske en av Sveriges mest kompetenta röster. När man lyssnar på mp3-filerna, utan att se scenkonster och allt bling-bling, hörs det att hon även sångmässigt sticker ut jämfört med de vanliga svenska sångerskorna, som Nanne Grönvall eller Lena P. I det Tove sjungit har hon använt alla ord som finns under rubriken Känslor i ordboken.

  Jag tror det är jättesvårt för dom att hitta en debutlåt i skivbolagets befintliga katalog som gör henne rättvisa, som visar vad hon står för. Det kommer nog att framgå först när hon gör sin egen musik.

  Kommentar av Tomas | 17 januari 2010 | Svara


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s