Tove Styrke Bloggen

Still crazy after all these years

Sony Music lanserar Tove Styrke – men hur?

Nu vet vi att Tove Styrke har skivkontrakt och ska ge ut skivor. På världens näst största skivbolag. Det är det viktiga. Att fundera över när och hur är ett rent nöje.

Det ska bli väldigt, väldigt intressant att följa lanseringen av Tove Styrke. Blir det udda promotionvideor på Youtube och tradjazz på sommarens jazzfestivaler? Nja, min gissning är att man inte törs satsa på det alltför excentriska och udda med en ny artist. Och att man försöker definiera målgruppen, dvs typiska skivköpare och konsertbesökare. Och dessa människor behöver ju inte vara hundraprocentiga jazzbönor och dixiesnubbar.

Att de första låtarna ska kunna fungera i radio och på listorna är väl ingen gissning som ger särskilt höga odds hos en bookmaker. Men sedan tycker jag det blir väldigt svårt att lista ut vad som kommer på debutalbumet-

Om man jämför med Johan Palm, så hade han samma ålder och hår. (He he) Men där slutade likheterna. Det var lätt att förstå vilken musik han skulle sjunga och vilka som skulle köpa den. Det som fick Johan Palm att försvinna från rampljuset var kanske att hans fans var en för liten och homogen grupp. I Sverige finns det ett begränsat antal 14-åriga tjejer och det kan komma nya idoler som fångar deras intresse. Johan är dessutom ganska begränsad, jag tror inte han skulle fungera med jazz till storband eller ballader till piano.

Amanda Jenssen då? Hon är egentligen inte så lik Tove.  Amanda visade sig vara en egensinnig kompositör som kan skriva och framföra musik. En kvinnlig och gullig version av Andy Warhol, har jag kallat henne på min Amanda-blogg. Och det viktiga är att omge sig med rätt folk, inte att kunna göra allt själv. Mot slutet signerade Andy Warhol fortfarande sina tavlor, men de gjordes till stor del av assistenter. Paul Morrisey gjorde hans filmer och Velvet Underground skötte musiken. På samma sätt har Amanda hittat rätt folk som kan spela ståbas, skriva musik, boka spelningar, lägga en make-up, mixa en låt, vakta en katt eller vad det nu är som ska göras. Och med albumet Happyland har Amanda hittat hem.

Var finns Tove Styrkes musikaliska och artistiska hem? Var kan hon hitta sin egen kombination av originalitet och marknadsmässighet? I motsats till Johan Palm är Tove så mångsidig att det kan kännas som ett problem – men det är det förstås inte. Man får tänka lite mer, men möjligheterna är desto större. Redan i Idol visade Tove hur anmärkningsvärt mångsidig och bred hennes begåvning som sångerska och scenpersonlighet är. Med lite träning och rutin borde Miss Styrke kunna klara av i princip vad som helst.

Kul tycker vi.

Till senaste inlägget

18 mars 2010 - Posted by | Tove Styrke |

6 kommentarer »

 1. Jag vet vad jag skulle vilja att Tove gjorde för musik: Lyssna på Feists album The Reminder från 2007 och ni hör vad Tove skulle kunna bli om drömmen slår in: en varierad mix av energisk pop, känsliga ballader, spröd och expressiv sång, genomtänkta arrangemang, jazzigt anslag på nåt håll (även om det var mer av det på debuten). Om man nu kan hitta nån som kan skriva lika fantastiska låtar (och texter!) som Feist, och det är ju inte det lättaste med tanke på att det är 00-talets finaste platta so far.

  Kommentar av Giorgio | 21 mars 2010 | Svara

 2. Tove har ju inte någon direkt låtskrivarbakgrund och är dessutom väldigt ung, så hon lär inte ha med åtta egna låtar på debutskivan som Amanda hade. Möjligen kan hon vara medkompositör på ett par tre spår.

  Om man ska gissa så vill Sony lansera henne med rock-pop av Katy Perry-typ. Även om Perrys musik känns spekulativ och kylig behöver det inte vara fel. När man lägger till Toves personliga uttryck och stil blir det något helt annat som vi såg i första delfinalen. Kan hon därtill få med lite egna influenser från blues och country så tror jag det blir hur bra som helst.

  Först med andra albumet – som kanske kommer lagom till nittonårsdagen eller så – tror jag vi får en klar bild av vilken sorts artist Tove kommer att bli.

  Kommentar av Erik | 21 mars 2010 | Svara

 3. Tillägg: Ingen svensk kvinnlig sångerska har stuckit ut på ett så självklart sätt sedan Alice Babs. Jo, möjligen Marie Fredriksson. Amanda Jenssen sticker ut, men hon håller sig sin smala nisch. Tove har en bredd och ett djup som inte finns hos någon annan artist i Sverige. Internationellt finns väl Christina Aguilera som har samma bredd och djup i sitt artisteri som Tove. CA är en duktigare sångerska, men det jag menar är att man inte vet vad hon kommer att göra nästa gång, precis som CA. Jazz eller pop, vem vet. Det enda vi vet är att det kommer att kännas riktigt äkta. För mig är det helt OK om debutplattan kommer först om två år, när hon vet exakt vad hon står för, att det verkligen blir en tove-platta.

  Kommentar av Tomas | 21 mars 2010 | Svara

 4. Hm, tråkit. Det hade varit kul med en platta innan sommaren och turne i sommar. Men jag antar att dom skyndar långsamt. Det ät ett helt artistliv som det handlar om att bygga upp för det här tjejen. Till skillnad från andra, mer dagsländeaktiga artister av idol-typ. Tove har en 50-årig karriär framför sig, och det känns skönt i så fall att Sony fattar det, och inte bara tänker på årets ekonomiska resultat.

  Kommentar av Tomas | 21 mars 2010 | Svara

 5. Hej!

  Jag kan iaf berätta när! Det kommer en singel innan sommaren och en fullängdare i september 🙂

  //Per

  Kommentar av Pelle | 20 mars 2010 | Svara

  • Det är både för- och nackdelar med att vänta till efter sommaren med albumet. Ju mer tid hon får desto mer personlig blir skivan. Å andra sidan blir det svårare att turnera i sommar med bara en hit (förhoppningsvis) och en massa covers.

   Frågan är nu hur du kan veta detta. Lite mer kött på benen behövs för att påståendet ska vara trovärdigt.

   Kommentar av Erik | 21 mars 2010 | Svara


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s