Tove Styrke Bloggen

Still crazy after all these years

Hur blir Tove Styrkes nya stil?

Vilken stil har Tove Styrke ”egentligen”? Tja, som alla andra tycker hon väl om att klä upp sig ibland och klä ner sig ibland. Och man har kanske inte samma kläder när man går ut med hunden i snöstorm som när man går på en finare fest.

Man har inte heller alltid samma kläder på jobbet och privat. En managementkonsult i jeans och t-shirt vore oseriöst och skulle tyda på dåligt omdöme. Men samma person kan förstås ha trasiga jeans och för stor t-shirt på fritiden. Den som jobbar i klädbutik och kommer till jobbet i frack och hög hatt får nog snart byta jobb. Så det kan vara fel att vara för uppklädd också.

En artist säljer sig själv och utseendet är en del av produkten. Idol var en maskerad, där artisterna medvetet bytte stil till olika teman. Därför undrade många hur Tove Styrke klädde sig privat. Då var det inte så mycket cocktailklänningar, catsuits och bodies, avslöjade hon. Mer jeans, herrskjortor, tunikor och tights.  Så man inte fryser.

And now for something completely different.

För nästan 40 år sedan fanns det en okänd artist som hette Alice Cooper. Frank Zappa upptäckte honom och producerade de första albumen. Alice Cooper hade inte bara ett tjejnamn, han målade sig som en tjej också. Eller som en tokig kärring, sminkningen hade han snott från Bette Davis i skräckfilmen Whatever happened to Baby Jane? Nästan ingen brydde sig om den underlige mannen eller hans psykedeliska musik.

Då fick han sitt livs bästa idé: Han skulle påstå att han blivit hypnotiserad och uppdelad i två personligheter, precis som Dr Jekyll och Mr Hyde. På scenen tog den onda personen över med svarta läderkläder, monstersminkning, hårdrock och skräckteater. Privat klädde han sig i bleka tröjor och var en snäll och tystlåten person, som mest satt och drack öl.

Lite senare var Alice Cooper en av världens största artister och lämnade Frank Zappas lilla bolag för att ligga på topplistor och turnera över hela världen. När han uppträdde på Gröna Lund 1975 var de tvungna bygga ut scenen för att hans show skulle rymmas. Så här såg föreställningen ut i 1979 års upplaga:

Och idag har Alice Cooper ikonstatus inom hårdrocken. Trots att hans musik från början inte räknades till hårdrocken (typ Black Sabbath) utan till sminkpopen (typ David Bowie)!

Jag tror faktiskt inte Tove låtsas, men hon förvandlas också på scenen. Hon säger själv att hon inte vet vad som händer och efteråt minns hon inte så mycket. Spännande! En sådan tjej behöver inte nöja sig med en framtid som gatumusiker. Vilket världens näst största skivbolag har förstått.

Okej, när långkalsongs-Tove förvandlas till scen-Tove, vad ska hon då förvandlas till? Kanske ett monster? That’s been done. Men Tove Styrke i Lordi-outfit vore iofs intressant.

Det finns nog inget enkelt svar på frågan. Toves stil hänger ju ihop med vilken musik hon ska syssla med och vilket varumärke man ger henne i marknadsföringen. Jag törs sätta en krona på att hon inte blir en ny Carola eller Amy Diamond. Idag är ”unik” det finaste man kan vara och man kommer nog att ta vara på det unika hos sångfågeln från björkarnas stad.

Men i princip tror jag Tove Styrke skulle klara av vilken stil som helst. (Utom möjligen opera.) Och det är väl det som gör henne så unik.

Till senaste inlägget

Annonser

21 mars 2010 - Posted by | Tove Styrke |

5 kommentarer »

 1. Nästan 40 år sedan?

  Alice Coopers första skiva (då de var en grupp) hetter
  Pretties For You och producerades 1968.

  Att han skulle blivit hypnotiserad är kanske enklare att säga än att han bestämde sig för att utveckla en personlighet på scen som skiljde sig från den han var privat?

  Dessutom var David Bowie inspirerad av Alice Cooper – inte tvärtom.

  Skriv gärna saker men kolla fakta först.

  Kommentar av Maria | 21 mars 2010 | Svara

  • Jag syftar inte på Pretties for you utan på Easy Action. Den släpptes för nästan 40 år sedan, juni 1970 på Zappas etikett Straight. Zappa använde den för att ge ut udda artister som Wild Man Fisher, GTO:s och alltså även Alice Cooper.

   Jag skriver inte att Alice Cooper var inspirerad av David Bowie, för det var han inte. (Men omkring 1974 räknades båda till ”sminkpopen”.) Alice Cooper nekade även alltid till att han var inspirerad av Screaming Lord Sutch, som körde en skräckshow på scenen. Man kan nog säga att Alice Cooper var unik och kom med något helt nytt – när han hittat sin egen stil.

   Och jag skulle vilja påstå att Alice Cooper förnyade rockmusiken och sättet att framföra den mer än många kanske förstår idag.

   Kommentar av Roger Krook | 21 mars 2010 | Svara

 2. Hon förvandlas till en agitator på nåt vis på scenen.

  Kommentar av Tomas | 21 mars 2010 | Svara

  • August Palm, släng dig i väggen, ungefär.

   Kommentar av Tomas | 21 mars 2010 | Svara

   • Agitatorn Tove skulle kanske göra Mörbyligans gamla hit: ”Han berätta’ om halte skräddaren och om socialismens väg: I grund och botten är vi alla lika, med både förtjänster och fel.” 😉 Men det värsta är att det (också) säkert skulle fungera alldeles utmärkt. 😉 Finns det något hon inte kan?

    Kommentar av Roger Krook | 21 mars 2010 | Svara


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s