Tove Styrke Bloggen

Still crazy after all these years

Nya bilder på Tove Styrke hos Severus Tenenbaum

Det här är inte Tove. Bilderna på henne finns hos Sev!

Måndag 9 augusti

Senaste nytt: Signaturen N tipsar om en intervju med Tove Styrke på Svt Play! Det här är exakt den typ av publicitet jag gått omkring och hoppats på! 🙂 (Och jackan känner vi ju igen, även utan foliehatt.)

I morgon tisdag 10 augusti klockan 20.00 – 21.00 i Svt1 är Tove Styrke med i Allsång på Skansen. 21.00 blir det extranummer på webb-teve http://svt.se/allsang.

Först kände jag en viss oro inför detta framträdande, ungefär som i Idol när hon kunde åka ut varje fredag. Ibland kunde jag tänka: -Tänk om hon är så nervös så hon svimmar på scenen!

Det gör jag inte längre. Tove Styrke har en talang som kommer att utvecklas och användas under många år. Om hon dansar en sommar (om en låt blir en sommarplåga) eller vad kritikerna tycker om Allsången spelar faktiskt ingen roll. Om hon svimmar är kvällstidningarnas rubriker redan klara: Tove kollapsade på scenen – och det är väl egentligen ganska hjärteknipande publicitet. Sens moral: Don’t worry, be happy.

Medias makt

Ska man ändå hoppas på lite Tove-hysteri? Vi har sett några over-nite sensations i media. Det största genombrottet hittills var kanske Snoddas i Karusellen 1952, när det bara fanns en radiokanal. Den helt okände Snoddas sjöng en låt och nästa dag stod skivbolagen i kö. Långt senare kom det fram att allt var fejkat. När Hyland bad Snoddas sjunga lite i telefon var genombrottet förberett och repeterat. Det var en tid med en radiokanal då husmor köpte två liter mjölk, en långfranska och Snoddas senaste singel på Konsum. Den tiden är för alltid försvunnen – nu äter folk inte långfranska längre.

På andra plats kommer kanske Per Oscarsson 1966, även den här gången hos den allestädes närvarande Lennart Hyland, men i enkanals-teve. Den här gången blev Hyland överraskad på riktigt, när Oscarsson strippade och berättade hur barn blir till. På den tiden ett bra recept om man ville hamna på löpsedlarna.

Kanske ska man räkna Noice 1980 och Carola 1983 till genombrotten i teve. Då fanns det två kanaler och man kunde fortfarande säga ”såg du filmen igår”? Några få år senare hade vi fått sattelit, kabel och reklamteve. Även om möjligheterna att synas har ökat, så har det samtidigt gått inflation i att vara på burken. Det är kanske bara Idol, Allsången, kungabröllop och liknande som fortfarande skapar viss magi när en (relativt) stor del av svenska folket bänkar sig framför rutan. Men någon ny folkstorm av den kaliber som Per Oscarsson lyckades åstadkomma får vi knappast uppleva mer.

En bit in i augusti törs jag säga: Tove Styrke dansade inte en sommar, men hon kommer att utveckla sina talanger, bli en stor artist i Sverige och kanske även utomlands.

Och Allsång på Skansen är bara ett litet steg på den vägen. Med eller utan löpsedlar på onsdag.

Nostalgi i senmoderniteten

Sociologerna säger att nostalgin, paradoxalt nog, är en del av senmoderniteten. Folk använder nostalgin som en säkerhetsventil för att orka vara helt fokuserade på nuet, sälja sig själva, vara bra på allt och lite till samt skaffa sig ett liv. Det är tidens melodi. Gör som vi var glad och fri, ja ni kan inte låta bli med all er energi.

Apropå allt och lite till: Flukta in Ulla-bella i Fräcka Fredag. Mer 80-tals-nostalgi kan det nog inte bli.

Idag är Ulla-Bella mest känd för att inte vara känd, ihågkommen som någon vi glömt. Hon har varit med i gissa-glömda-kändisen-tävlingar och i ett program om att börja bli gammal när man varit känd på 1960-talet. Ja, Ulla-Bella började sin karriär i popbandet The Gonks på 1960-talet.

Det är lätt att förlora sig i nostalgins labyrinter, men kopplingen mellan Tove Styrke och Ulla-Bella är inte så långsökt som det verkar. Nostalgi är tidens melodi och därför är det helt rätt när Tove Styrke sjunger Hoola Bandoolas gamla hit Vem kan man lita på?

Gullan Bornemark kom sist när tittarna fick rösta på artister i Allsången häromåret. Kanske är det för att hon tar sig själv på fullt allvar och inte vill vara nostalgi på samma sätt som Ulla-Bella. Artister från förr balanserar på en rakbladsvass egg mellan kult och det patetiska.

Men det gäller förstås inte jazzmusiker. Sverige har massor av bra jazzmusiker som passerat pensionsåldern och fortfarande bara är bra just nu, helt utan behov av distans till det de var en gång.

Söndag 8 augusti

Tomas tipsar om ett uttalande om Tove på P3 Star:

”Tove Styrke med Million Pieces här i P3 Star med mig, Cissi Wallin. Från en blyg liten fågelidol till magnetiskt cool artist på bara några månader. 17-åriga Tove Styrke från Norrlands mörkaste skogar är utan tvekan en av 2010:s mest spännande debutanter. Och redan innan mer än en singel släppts så har hon hajpats av en av världens största musiksajter, som skriver att Toves debutsingel Million Pieces är det bästa som kommit från en före detta idoldeltagare sen Kelly Clarksons Since You Been Gone. Så det är nog inte bara jag som väntar rastlöst på debutplattan som släpps i höst.”

och om en kul sajt där man kan se vad som spelats på radio. Million Pieces har spelats väldigt mycket i P3 och P3 Svea de senaste dagarna. Idag även i Mix Megapol, men kolla själv! Välj ”inställningar” för att välja radiostationer.

Fredag 6 augusti

Nominera Tove Styrke till Rockbjörnen! Före 15 augusti!

Tomas tipsar om Tove i raketform – på listan Labyrinth.

Nästa vecka gör Tove Styrke comeback i televisionen, efter åtta månaders paus. Det är kul, syns man i rutan så finns man. Helt säkert blir det Million Pieces med körsång och diverse slagverk. Förhoppningsvis blir det en allsång med publiken och med lite tur ett extranummer efteråt i webb-teve. Var inte ledsna för att en del tidningar missat att Tove är med i Allsången, syns man inte i rutan på några månader så finns man inte.

Carli Tornehave hade inte varit i rutan på några decennier när han gjorde comeback för ett tag sedan. Han berättade att folk som kände igen honom på stan kunde stirra och utbrista: -Är inte du död?

När albumet (Toves, inte Carlis) släpps så kommer det att börja hända saker. Det blir kanske ingen Beatles-hysteri, men då börjar vår hjältinnas nya karriär med sina egna låtar på allvar. Och när hennes PR-folk börjar dra i trådar lär vi få se Miss Styrke en hel del i den så kallade burken.

Dagens skvaller

Väldigt många människor skulle vilja ha mer skvaller här på Tove Styrke Bloggen. Så här kommer lite Hot Gossip! Fräckt och ocensurerat!

Tove Styrke Bloggens personal (se bilden till höger) ska ha kick-off. (Eller fuck-off som vi lite skämtsamt kallar det.) Claes af Geijerstam skulle ha stått för musiken, men vi kunde inte enas om gaget. Vi bjöd noll kronor, men han sade att han skulle ha minst det dubbla.

Istället blir det beredskapstema. Nostalgiskt värre. Marknadschefen kommer att bjuda alla på välkomstdrinkar, utklädd till Alice Babs och  sjungande Swing it, magistern! Till middag naturligtvis Bullens Pilsnerkorv och pilsnerfilm. Sedan blir det dans på borden av Beredskapsbaletten med koreografi av vår nätverkstekniker. Plus lite skjutkul lekar som till exempel ”Varför springer VD i zig-zag? -Håll käften och skicka mer ammunition”.

Själv ska jag göra ett dragshownummer som Zarah Leander med Kann die liebe sünde sein? Folk brukar kasta ägg och tomater, men det kan man ju sälja på torget dagen efter. Förutsatt att man kan få stånd, förstås.

Framåt natten bjuder vår sektion för stå-upp-komik på beredskapshumor som ”Varför får jag inte  dra på munnen när Hit ler” och ”Har ni självlysande läppstift? Männen ser så dåligt under mörkläggningen.”

Ja, varje gång vi har beredskapstema är det nästan så man börjar längta efter det tredje världskriget.

————————————–

Nya bilder på Tove Styrke finns här bland porträtten i fotografen Severus Tenenbaums blogg. Bläddra och njut! Och skulle bilderna försvinna så  var det ändå roligt så länge det varade. Tove Styrke är en mycket begåvad fotomodell, men här finns i första hand ”smygtagna” snapshots för den som tycker det känns mer äkta. När det gäller vad bilderna ska användas till får väl alla dra sina egna slutsatser.

Men fina är dom!

Erik tipsar om att det (från onsdag 4 augusti) finns bilder även på bloggen Mama.

————————————–

En gång satt jag på pendeltåget en vanlig torsdagseftermiddag och råkade ut för en fullständigt surrealistisk upplevelse. Alla i vagnen började plötsligt sjunga The Beach Boys gamla hit Barbara Ann. Och det var ingen vanlig allsång, utan flerstämmigt och med väldigt avancerade arrangemang. Det hade en naturlig förklaring: Det var Första Baptistkyrkans blandade kör från Alabama, som var på en internationell baptistkongress på Älvsjömässan!

En annan gång, en fredagsnatt, satt jag på pendeltåget och det kom in en kille och en tjej. Han började spela gitarr och hon gjorde en fantastisk imitation av Janis Joplin, med otrolig känsla och nerv. Nästa station gick de av och jag har ingen aning om vem hon var, vad som hände sen eller vad hon gör idag.

Häromdagen hade jag ett ärende till den lokala gymnasieskolan. Det var lektionstid och trapphuset var tomt. Mina steg ekade mäktigt. Då kom det fyra tjejer springande, tydligen hade de smitit ut från mattelektionen. Så började de plötsligt sjunga fyrstämmigt. Som tur var råkade jag ha en videokamera med mig och förevigade detta ögonblick:

Här är några andra unga talanger som kallar sig The Quarrymen. Tro mig, dom kommer aldrig att bli något. Det låter helt värdelöst jämfört med Buddy Hollys original. No commercial potential. Och den vänsterhänte gitarristen ser ut som han skulle ha skitit på sig!

Som avslutning en gatumusiker i Umeå, som råkade fastna på en semesterfilm. Tror någon hon kan bli något?

Annonser

03 augusti 2010 - Posted by | Tove Styrke |

14 kommentarer »

 1. Helt off topic egentligen, men GRATTIS till Severus Tenenbaum som har fött en son!
  http://blogg.mama.nu/severus/2010/08/16/valkommen-rufus-julian-bruce/

  Kommentar av Erik | 17 augusti 2010 | Svara

 2. Jag håller med. Man behöver oroa sig för att det ska råka gå dåligt på Allsången, att hon är nervös och tappar texten eller får dålig medhörning så det låter falskt eller nåt liknande. När Amanda hade sitt första framträdande, på grammisgalan, så lät det inget vidare, och de negativa kommentarerna haglade på Youtube. Men några månader senare sålde hon album som smör. Det viktiga var ATT hon var med i TV, inte HUR det gick. Det är inte avgörande för hennes karriär.

  Kommentar av Tomas | 09 augusti 2010 | Svara

 3. En kompis till mig jobbar på Skansen, så har fått äran att inta en vip plats 🙂

  Kommentar av Erik | 09 augusti 2010 | Svara

 4. Tips: Det finns en bra sida som visar alla låtar som spelas i radio, åtminstone i de vanligaste kanalerna.

  http://radiofy.se

  Man kan välja vilka kanaler man vill se under Inställningar.
  Man kan dessutom leta efter en låt eller artist under Sök. Klickar man där och skriver Tove Styrke i fältet Artist, så ser man att MP spelades för första gången i en kommersiell radiokanal nu på förmiddagen idag, Mix Megapol 🙂

  Kommentar av Tomas | 08 augusti 2010 | Svara

 5. Rättelse, hon sluddrade till lite i P3 Star, hon säger ”…och redan innan mer än en singel släppts…”

  Kommentar av Tomas | 08 augusti 2010 | Svara

 6. Vad kul! P3 Star sade så här idag:

  ”Tove Styrke med Million Pieces här i P3 Star med mig, Cissi Wallin. Från en blyg liten fågelidol till magnetiskt cool artist på bara några månader. 17-åriga Tove Styrke från Norrlands mörkaste skogar är utan tvekan en av 2010:s mest spännande debutanter. Och redan innan singeln släppts så har hon hajpats av en av världens största musiksajter, som skriver att Toves debutsingel Million Pieces är det bästa som kommit från en före detta idoldeltagare sen Kelly Clarksons Since You Been Gone. Så det är nog inte bara jag som väntar rastlöst på debutplattan som släpps i höst.”

  Programledaren kan ju ha hört det på annat sätt, men annars har hon väl läst det här på bloggen, hehe.

  Kul att det kom fram i radion. Det vore bra om det blev allmänt känt att de stora drakarna gillar Tove, innan de fisförnäma kritikerna i Sverige ska recensera albumet. Dom går ju i flock, och en av ledarna är Fredrik Strage, som ju fällt en sarkastisk kommentar om Tove i Idol. Alternativt att Jan Gradvall ger albumet bra kritik innan dom andra sätter sig ner och ska börja ironisera.

  P3 verkar förresten öka tempot med MP-spelningar. Dom har spelat den 2 gånger per dag de sista dagarna.

  http://sverigesradio.se/api/radio/radio.aspx?type=broadcast&id=2526438&codingformat=.m4a&metafile=asx
  Hon säger det här 1:38:00 in i programmet.

  Kommentar av Tomas | 07 augusti 2010 | Svara

  • Ja Cissi Wallin är verkligen ett fan, så här twittrade hon här om dagen: ”P3 Star älskar Tove Styrke. Det bestämmer jag 😉 ”. Om det är som hon säger, att Allmusic är en av världens största, så läses den nog av de flesta musikjournalister, radiochefer o.s.v. Viktigt!

   Håller med om musikkritikerna som går i flock, men det gäller mest storstadspressen. Undrar förresten om Strage ens minns vad han skrev. Han kanske rent av väljer att inte komma ihåg det.

   Kommentar av Erik | 08 augusti 2010 | Svara

 7. Tove funderar på om hon ska ha en svartvitrandig klänning (enkel) och kängor på skansen. Eller en tröja som hon har dränkt i färg ^^. Spännande att se vad det blir.

  Kommentar av Elin | 06 augusti 2010 | Svara

 8. Tove är listans raket på Labyrinth.
  http://www.labyrint.nu/

  Kommentar av Tomas | 06 augusti 2010 | Svara

 9. Jag måste ju säga att även om de bilder som Tommie X stylade är roliga så är Severus i en klass för sig.
  Tove, med egna kläder, i bra ljus. No makeup. Snap!
  Mer behövs inte. Jag hoppas detta är till bookleten.

  Så du håller till i Kanada? 😉 Jag tyckte kanske inte kvartetten var så märkvärdig. De är duktiga på amerikanskt vis men inte direkt originella.
  Kul jämförelse med Beatles däremot.

  Kommentar av Erik | 04 augusti 2010 | Svara

  • Sev har tagit en del stylade och teatraliska bilder på Amanda, som jag tycker är helt fantastiska, men många tycker snapshots känns mer äkta. Det är väl en smaksak. Och jag håller med om att det rimligaste borde vara att bilderna är till albumets booklet.

   Kvartetten blir överraskande bra just för att de står i sin skoltrappa, tycker jag. Nu har de blivit upptäckta och jobbar med debutalbumet och då blir det ju en annan konkurrens.

   Ärligt talat hade jag kanske inte insett Beatles talang när det begav sig. Det låter inget vidare och dom ser ganska töntiga ut. Men John Lennons röst är redan bra.

   Kommentar av Roger Krook | 04 augusti 2010 | Svara

 10. Sev har lagt upp bilder på sin blogg också, flera av dem är nya för mig.
  http://blogg.mama.nu/severus/2010/08/04/sev-tove-styrke
  (hon ska tydligen ha barn vilkan dag som helst förresten, vad kul!)

  Jag gillar hennes text:
  ”No make up. Relalalaxa. Personality. Snap!”

  Kommentar av Erik | 04 augusti 2010 | Svara

 11. Så jävla fina bilder. Hon e sååå fin.:)

  Kommentar av Jimmy | 03 augusti 2010 | Svara


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s