Tove Styrke Bloggen

Still crazy after all these years

The selling of the Tove Styrke – eller att skjuta en zombie

Torsdag 23 september

Peter tipsar om ett blogginlägg från Nina Th på Sony (länkarna finns i Friendfeed, se Länkar). Tove Styrke kommer att uppträda på Veckorevyn Blog Awards efterfest på Café Opera nu på lördag. Kul tycker vi. Enligt Veckorevyns hemsida finns några biljetter till efterfesten 22.00 kvar. Pris 180 kronor och då ingår ett glas rusdryck. Åldersgräns 18 år, leg, snygg klädsel. Betalning med kreditkort on-line vid biljettbeställning. Plus att du måste kunna vara i Stockholm på lördagskvällen, förstås.

Tove Styrke kunde inte komma till P3 Populär idag. Vi hoppas det inte är något tråkigt som hänt. Så här skriver Sveriges Radio:

Tove var tvungen att ställa in med kort varsel, tyvärr, men hon kommer någon annan dag närmsta veckorna! Håll utkik på vår hemsida om när. /Hanna

En kort tid kan ni ännu rösta på Tove Styrke i Tracks. Sveriges Radio har bestämt sig för att lägga ner Tracks-listan. Som jag ser det är individualiseringen och snuttifieringen i senmoderniteten orsak även till detta.

En gång på 60-talet

På 60-talet kretsade allt kring Tio i topp och Kvällstoppen. (Svensktoppen var för töntar.) Tio i topp var ett röstningsprogram för ungdomar och Kvällstoppen var försäljningslistan. (Och det lär ha fuskats friskt när skivhandlarna skulle rapportera försäljningen.)

The Beatles kunde ha flera låtar i toppen på Kvällstoppen samtidigt – och på den tiden köpte folk verkligen riktiga skivor. Man kunde köpa en långfranska, en liter V-mjölk och The Beatles senaste på närmaste Epa eller Kvickly. Sedan satt man på golvet med sin grammofon och  spelade låten om och om igen.

Uppdelningen mellan generationer var tydligare då, se bara åldern på The Beatles svenska fans på konsert eller ute på Arlanda. De flesta tycks vara i mellanstadieåldern, där det största popintresset faktiskt fanns. Kolla de två nedersta klippen.

Farsan rökte rak pipa och lyssnade på jazz – trots att folk var mycket yngre när de fick barn på den tiden. Mor hade höfthållare och lyssnade på Lasse Lönndahl. En trettioåring som lyssnade på Tio i topp blev utskrattad.

Men det fanns bara en tevekanal, en Melodiradio (när Radio Nord stängts av myndigheterna) och två topplistor. (Tre med Svensktoppen.) På teve fanns det ett pop-program som hette Drop In och sändes en gång  i veckan. Ganska långt från Music Box och MTV alltså.

Från homogent samhälle till mångkultur

Idag bygger allt på individuell konsumtion. Vi konsumerar livsstilar, eller som Frank Zappa uttryckte det: Musik har blivit ett sätt att sälja kläder. En enda lista för alla funkar liksom inte längre. Rappare och schlagerfantaster kan inte samsas, de vill ha olika listor.

Helst ska varje person ha en egen lista – och sådana enpersons-listor kan man läsa om till leda i alla bloggar. Privata musikbloggar och skivrecensioner är det område på nätet där det är störst utbud och minst efterfrågan. (Enligt Google.) För att inte tala om privata spellistor. Vem bryr sig?

Tävlingar i musik var populärt på 60-talet. Då kallades de popbandstävlingar. (Gissa vad basisten i Ola Håkanssons band hette? Just det: Claes af Geijerstam.) Apropå Radio Luxembourg: På natten kunde man få in denna legendariska mellanvågsstation i apparaten. Där spelades nya hits. Ett par veckor senare kom de till Sverige.

Nu kallas musiktävlingarna Idol eller Melodifestivalen. Kan inte listor vara lika spännande? Kanske om de gäller en speciell genre, men Tio i topp var en produkt av en sedan länge försvunnen värld, där alla drack mjölk och såg på Lennart Hyland.

Nu måste jag sluta, för jag ska ta en penna och skriva ”BEATLES” på mina studsmacker.

Onsdag 22 sept

N tipsar: Tove Styrke är modell på omslaget till Luthman Soundabilitys katalog. Makeup-artisten lade på sin blogg upp bilder på Tove. Där finns även ett par bilder på Tove från ett nytt jobb, som fortfarande är hemligt. Skivomslag kanske? Albumet kommer inom två månader och jag skulle gissa på en andra singel om ungefär tre veckor.

I december hade vi en Tove Styrke look-alike tävling. Här är vinnaren 2009:

Elle tipsar om en ny Tove Styrke look-alike, Samaire Armstrong, född 1980. Här är tre bilder på henne:

Här har vi ytterligare en kandidat till titeln Årets Tove Styrke Look-alike 2010:

Man skulle även kunna ha en tävling om vem som är mest olik Tove – men då är väl vinnaren nästan given:

Just nu finns det inga nyheter om Tove Styrke, så jag skriver lite om att skjuta en zombie istället. Har du suttit i en ensligt belägen stuga och hört en zombie klampa omkring i skogen utanför? Om det dessutom har råkat finnas ett laddat hagelgevär i stugan så har du helt naturligt komma att tänka på möjligheten att skjuta zombien, eller hur? Då är tiotusenkronorsfrågan (hundratrettontusenkronorsfrågan i dagens  penningvärde) hur man skjuter en zombie på bästa sätt. Detta är ämnet för dagens text.

Ett sätt är att ställa sig på trappan, skrika ”käka bly, zombie” och smälla av en salva rakt ut i mörkret. Med maximal tur kan man träffa zombien.

Om man ska jämföra med lanseringen av en artist, så är motsvarigheten att släppa en låt på Spotify eller lägga upp ett klipp på Youtube. Miljoner (enligt egen utsago) blivande superstjärnor gör det, men få skjuter zombien. Men visst, man kan alltid lägga ut en låt och se vad som händer. Med maximal tur skjuter man zombien..

Vad jag menar är att man inte kan bedöma Tove Styrkes blivande karriär eller hur bra hon är genom vilken plats Million Pieces har eller inte har på försäljningslistorna den här veckan. Jag följer inte ens listorna så noga längre. Om Tove Styrke går ner från plats tjugo till tjugofem säger egentligen absolut ingenting. Kanske inte ens att världen är full av idioter. De flesta som inte köper Tove Styrkes singel vet nog inte om att den existerar, eller så har de inte hört den tillräckligt ofta för att reagera.

Hur ska man då göra för att skjuta zombien? Ett sätt är att lysa ut i mörkret med någon slags strålkastare och försöka få syn på zombien. Sedan är det bara att lägga an, mata fram en patron, sikta och krama avtryckaren. Annars kan man ge sig ut i mörkret och leta efter zombien. Man kan samla sina styrkor, göra upp en plan för zombiejakten och sedan improvisera när planen inte fungerar. Då ökar plötsligt chansen för att man ska lyckas skjuta zombien.

Om man samtidigt har en galen mördare med motorsåg inne i huset så kanske zombien i skogen får vänta medan man löser det mer akuta problemet. Så länge zombien bara springer omkring och vrålar därute i mörkret så gör den ju egentligen ingen skada. Man kan ta hand om den i sinom tid, även om det känns lite olustigt med zombies. De kan ju vara jobbiga när man ska gå på utedasset. Först måste man ha käppar i stövlarna för att skydda sig mot grävlingar, sedan kommer det zombies ovanpå det.

Som Tove Styrkes fans vill man förstås att allt ljus ska vara på Tove Styrke (även om hon inte är ett dugg lik en zombie) och att alla ska gå man ur huse för att jaga zombie. Men vi lever inte i en perfekt värld där den bästa alltid ligger etta på listan eller får den bästa recensionen.  Eller ens blir ihågkommen när strålkastarna i idolstudion släckts.

Jag kommer att tänka på Idol 2007. Så här efteråt ska jag gärna erkänna att Amanda sjöng mer falskt än Marie och att Daniel var en mycket bättre sångare än Mattias. Men det var Maries glädjetjut och Daniels ”hybris” folk retade sig på. Många som inte såg Idol när det begav sig har nog ingen aning om vilka Marie Picasso och Daniel Karlsson är, medan Amanda ligger stadigt förankrad på Svensktoppen och Mattias syns i rutan stup i kvarten. En idol måste inte bara vara bra, den måste ha ”det” – och den måste fortsätta synas efter idolfinalen.

Tove Styrke är bra, hon har ”det” och när hon syns i rutan rusar intresset och skivförsäljningen upp. Däremot vet väl egentligen ingen om Million Pieces i sig är en hitlåt.

Den kanske bara är ett skott i mörkret.

21 september 2010 - Posted by | Tove Styrke |

34 kommentarer »

 1. I flera skånska tidningar står det idag att Stefan Thor ska sköta musiken på Toves turné i december. Och även imorgon på Blog Awards å Café Opera.
  Utdrag ur artikeln: ”Att han fick erbjudandet beror, tror han, på att Familjen gjort en remix åt henne och att skivbolaget vill ha det speciella Hässleholmssoundet även på turnén.
  – Är det electronica man vill ha ringer man Hässleholm, säger Stefan Thor.”
  Hela artikeln i Norra Skåne: http://tinyurl.com/394vv3d

  Kommentar av Peter | 24 september 2010 | Svara

  • Jag gillar särskilt avsnittet om hur han först inte alls ville jobba med en idoldeltagare, men ändrade sig efter att ha träffat henne.
   Här är en SVT-dokumentär om electronicamusiken från Hässleholm. Stefan Thor är med en hel del.
   (Vi är visst två Erik som skriver här. Kan särskiljas genom våra olika ikongubbar. 🙂 )

   Kommentar av Erik | 25 september 2010 | Svara

   • Det är också rätt kul att han prioriterar en turné med Tove, när han verkar som att han är mitt inne i en egen karriär med gruppen (projektet) Kondens. Men det kanske kan leda till något stort. Som när Teddybears Stockholm kompar Robyn hos Letterman, hehe.

    Kommentar av Tomas | 25 september 2010 | Svara

   • japp det verkar så 🙂

    Kommentar av Erik2 | 26 september 2010 | Svara

 2. Jag drömde om Tove i natten til igår. jag, hon och två kompisar till mig satt i en soffa och pratade. När jag vaknade så blev jag besviken över att det bara var en dröm.

  Kommentar av Jimmy | 24 september 2010 | Svara

  • Natten till igår ska det stå.:)

   Kommentar av Jimmy | 24 september 2010 | Svara

   • Lite ointressant kanske men ville bara skriva det.:)

    Kommentar av Jimmy | 24 september 2010 | Svara

    • Trevlig dröm! Synd bara att man ofta vaknar upp för tidigt.

     Kommentar av plingplong | 24 september 2010 | Svara

     • Hehe, jo.:)

      Kommentar av Jimmy | 24 september 2010 | Svara

  • Jag har också drömt om henne 🙂 dagdrömt för delen också haha.

   Kommentar av Erik | 24 september 2010 | Svara

   • Okej.:)

    Kommentar av Jimmy | 24 september 2010 | Svara

    • Fast dagdrömmer om Tove gör jag också. Det är svårt att sluta tänka på henne.:)

     Kommentar av Jimmy | 24 september 2010 | Svara

     • mm:) kan fråga mig själv varför jag lägger energi på något som jag inte får något tillbaks av. Men de bara blir så. Kvinnan har förtrollat oss haha.

      Kommentar av Erik | 25 september 2010 | Svara

 3. Nina på Sony skriver:
  ”På lördag kväll kommer det bli otroligt skoj på Blog Awards och dess efterfest på Café Opera – Locnville, Tove Styrke och E.M.D. står på scenen. Jag står och dansar!”
  http://www.sonymusic.se/blogg/ninath/jag-bryter-tystnaden
  Hoppas Tove hinner bli frisk till dess om hon nu drabbats av en förkylning.

  Kommentar av Peter | 23 september 2010 | Svara

 4. Clabbe är en återkommande figur här i bloggen. Vad är kopplingen till honom egentligen?

  Kommentar av Erik | 23 september 2010 | Svara

  • Ständigt denna Clabbe! Han har spelat en framträdande roll i fanfiction på mina andra bloggar de senaste åren. Så kopplingen är mer till musik, Idol och mitt bloggande än till Tove som person. 🙂

   Kommentar av Roger Krook | 23 september 2010 | Svara

 5. Dubbel besvikelse idag. Ingen Tove i P3 Populär och ingen förklaring i programmet (ännu) till varför.

  Kommentar av Peter | 23 september 2010 | Svara

  • Så här stod det på P3 Poulärs facebook:
   ”Tove var tvungen att ställa in med kort varsel, tyvärr, men hon kommer någon annan dag närmsta veckorna! Håll utkik på vår hemsida om när. /Hanna”

   Kommentar av Peter | 23 september 2010 | Svara

  • Aha, det skulle alltså vara en direktsänd intervju. Då är kanske den troligaste orsaken en rejäl höstförkylning.

   Kommentar av Erik | 23 september 2010 | Svara

   • Kan ju vara så att hon fick andra saker att göra som var viktigare alternativt att hon inte hann dit. Är ju inte helt säkert att hon var i Sthlm när dagen började.

    Kommentar av Marcus | 23 september 2010 | Svara

  • Det var nog inget jättetråkigt som hade hänt åtminstone. Hennes pappa var glad som vanligt i fredagspanelen i P4, och skulle hem och ha fredagsmys med familjen. En gissning är att avbokningen hade nåt med spelningen idag att göra.

   Kommentar av Tomas | 25 september 2010 | Svara

   • Och är det så att jobben krockar, så har man kommit lätt långt om man kan avboka P3. Medan andra har det lite tunnare med erbjudanden:
    http://blogg.expressen.se/anders/entry.jsp?messid=622984

    Kommentar av Tomas | 25 september 2010 | Svara

    • Inte snällt att sparka på den som ligger. 😉
     —–
     Att ställa in en radiointervju i sista stund för att något annat är viktigare skulle vara extremt divigt. Och dumt, snacka om att bita den hand som föder en. Det kan jag inte tänka mig från Tove & co.
     Om det inte är sjukdom eller privata tråkigheter är väl något praktiskt hinder, t.ex. ett inställt flyg, det troligaste.
     Här kommer en vild spekulation: Det var storstrejk i Frankrike i torsdags. Morgonplanet Stockholm–Paris inställt, Tove fast i Paris efter en lyckad videoinspelning. 😀

     Kommentar av Erik | 25 september 2010 | Svara

 6. Jisses det var annorlunda men sjukt snygg look. Verklilgen häftigt 🙂

  Kommentar av plingplong | 23 september 2010 | Svara

 7. Hej Tove! Du e helt klart den ja fastnade för under tiden i Idol, tycker de var jätte synd att du inte vann! De är inte bara din röst som är helt underbar, du är även jätte vacker!:) Men jag skulle jätte gärna vilja få chansen att prata med dig, så går de att få tag på din msn eller så? 🙂

  //Richard

  Kommentar av Richard | 22 september 2010 | Svara

 8. Vad häftigt. Tove som bowieaktig modell på omslaget till katalogen för Skandinaviens största grossist av musikinstrument. Kan man bli kreddigare i musikbranschen? Massvis med branschfolk fick alltså Tove i brevlådan.

  Kommentar av Tomas | 22 september 2010 | Svara

  • The thin white duke gör comeback!

   Kommentar av Giorgio | 22 september 2010 | Svara

  • Ja, det första jag tänkte på var Bowies video till Life on Mars. Sen när jag letade upp den så var det inte så likt ändå, men det är ändå en kul referens till Toves framförande i Idol, medveten eller ej.

   Kommentar av Erik | 22 september 2010 | Svara

 9. Kolla så himla lik Tove!! Samaire Armstrong: http://tv.popcrunch.com/wp-content/uploads/2008/03/samaire-_armstrong.jpg

  Kommentar av Elle | 21 september 2010 | Svara

 10. Shit!! När man ser resultatet så tror man knappt att det är Tove på bilden.:)

  Kommentar av Jimmy | 21 september 2010 | Svara

 11. Omg!!!Så jäävla snygg!!:)

  Kommentar av Jimmy | 21 september 2010 | Svara

 12. Tove spelades för 4:e gången på 4 dagar i dansk P3 idag kl.12:05.
  &
  bilder:
  http://www.daisybeauty.com/web/asa-ostergren/blogg/-/blogs/snygg-tove

  Kommentar av N | 21 september 2010 | Svara


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s