Tove Styrke Bloggen

Still crazy after all these years

Tove Styrke skaffar sig ett nytt sound

tisdag 28 september

Tove Styrke själv verkar inte särskilt intresserad av att vara föremål för personkult. Nyligen sade Tove Styrke att hon vill bli sedd och uppskattad för det kreativa arbetet hon gör som artist – inte ens för att hon är söt och sjunger bra. När Tove säger att hon är helt vanlig tror jag hon menar det – och det är förstås en del av den charm som gör att man inte kan låta bli att älska henne.

Igår hittade jag gammal fanfiction jag skrivit om Amanda och det var riktigt roligt att läsa den igen. Men jag har inte skrivit någon fanfiction om Tove, där jag gett henne supernormala förmågor och jag tror inte jag kommer att skriva någon. Det känns helt enkelt inte som att det behövs någon.

Men visst kan man gilla Tove Styrke så mycket man vill med gott samvete. I intervjun med TV-Expressen sade hon leende att det var ”fint” både med männens kärleksförklaringar och småtjejerna som skrev att de ville ha henne till storasyster.

För att citera Zarah Leander: Kann die liebe sünde sein?

Nein!

 

Idag saknar Lars skivkontrakt. Han har en spelning i höst, på Karlskoga bibliotek i november. Hans låtar på Myspace har runt femhundra lyssningar var. Och han har slutat spexa. Uppdatering: Lars ska ge ut ett album!

Men man ska inte jämföra årets deltagare med Tove Styrke, då stänger man av direkt. Någon ny Tove Styrke blir det aldrig, lika lite som Tove var en ny Amanda Jenssen. Och världen väntar fortfarande på en ny Zarah Leander. (Som inom parentes sagt har Toves häftiga handrörelser.)

Ninath på Sony har skrivit om  Veckorevyn Blogawards efterfest.

De senaste dagarna har några hittat till min lilla engelska sida om Tove. Det roliga är spridningen (procentuellt) över världen. De flesta kommer via servrar i Stockholm, sedan är det en jämn spridning över hela Sverige. Och en del kommer från Finland, Norge, Danmark, USA, Kanada – och Sydkorea. Banden till Nordamerika går väl via Idol och den engelskspråkiga musikkulturen. Tove Styrke har spelats på radio i Indonesien, kopplingen kan vara att Idol är stort där. Sydkorea kanske har någon liknande förklaring?

I hela Asien är internetcafén enormt stort. Det har blivit en livsstil att gå ut med kompisar och surfa och fika. Indonesien är ett strängt muslimskt land och regeringen har installerat brandväggar med porrfilter i alla tusentals internetcafén, men musik är tillåtet.

Det är tydligt att globaliseringen har gjort globen rundare. Idol finns över nästan hela världen och via musikens stora stjärnor kan man hitta fans och liknande artister i andra länder. Det finns även musikbloggar som specialiserat sig på att lyfta fram bland annat svenska artister för den internationella publiken. Ett album innebär att det skapas länkar på alla möjliga ställen på nätet, så när albumet släppts kommer vi nog att få se blogginlägg om detta i till exempel Kina och Japan.

För övrigt är det enda vi vet just nu att Tove Styrkes album släpps i november och att turnén börjar i december. En singel i oktober (inför albumet) är en  rimlig gissning.

Dessutom har vi fått veta att det blir electronica-sound, även om låtarna är av olika typer. Så det blir nog inga visor till piano på debutalbumet. Allt tyder även på att Tove medverkar i musikskapandet och att man tagit in ett antal låtskrivare, producenter och artister, att albumet är en stor och medveten satsning på att skapa något unikt, creddigt och kommersiellt.

måndag 27 september

I helgen sjöng Tove Styrke, snygg i galaklädsel, Million Pieces på Café Opera. Det var Veckorevyn Blog Awards efterfest. Fokus låg på bloggarna och priserna, det har inte skrivits så mycket om artisterna. Eftersom Veckorevyn arrangerade var det modebloggare och inte herrar som Carl Bildt och Jinge som var där, men Alex Schulman (som tydligen har blivit snäll sedan han fick  barn) fick Guldpennan för sin pappablogg.

Galan försökte sitta på två stolar eftersom publiken var både över och under 18 år, med allt vad det innebär av risk för rubriker typ ”Tjejtidning gav sprit till femtonåringar”. Men det tycks ha fungerat att kombinera nykterhet och gratissprit, även om några har klagat på uppdelningen. Amir (Gaybloggen) skriver att de 99% som var under 18 år och betalat 200 kr fick trängas i ett svettigt rum utan mat och dryck. Men många är nöjda också.

Alla var (förstås) väldigt tjusiga och Tove Styrkes stil för kvällen verkar ha varit helt rätt. Och att man valt henne som den kvinnliga artisten för att sprida ungdomlig coolhet över galan var ju kul.

Katterna bland hermelinerna var Tove Styrkes stilkonsult Tommie X och hans polare, som var inbjudna för att dela ut priser. De dök upp väldigt svartklädda med svart läppstift, satanistkors och rävboa, vilket räckte för att reta en del folk. Deras outfits var en känga mot alla ”Gina Tricot-fodral och skor från Nelly.com” men de menade inte att vara taskiga mot någon. Men vill man synas är det bästa nog en nakenchock. Om jag går dit nästa år ska jag komma i enbart hög hatt. Och på huvudet en turban.

Riktigt lyckat Glasruta om Blog Awards

Angelina’s Med en bild på TS

För Tove Styrke var det här början på samarbetet med Stefan Thor, som ska designa hennes sound live under klubbturnén i december. Inget lämnas tydligen åt slumpen när albumet och Tove Styrke ska lanseras till jul!

Söndag 26 september

Tomas har redan hittat en bild på Tove i galaklädsel: Miss Hanna.
Peter har hittat en bild hos Veckorevyn (nummer 28).

Här är lite blandade röster om galan, tyvärr inte så mycket om Tove Styrke:

Concrete living

Lady from Sweden

Vi klär ut oss i svarta kåpor

Om man klär ut sig i svarta kåpor kan man stanna hemma

Vi hade inte svarta kåpor för att vara taskiga

Lite bilder snart fylls bloggvärlden med fler

Yrsa: 3 av 5

Bloggkommentatorerna igen: En underbar kväll

Lördag 25 september

Den förväntade nyhetstorkan i väntan på albumet har uteblivit. En artikel i Skånskan visar att spelningen på Café Opera ikväll är en större grej än man skulle kunna tro. Den är början på Tove Styrkes nya sound live inför klubbturnén i december. Sony Music har inte glömt bort vår hjältinna, de tycks ta lanseringen av henne på största allvar och har tagit in Stefan Thor – expert på det rätta electronicasoundet från Hässleholm. Kvällens spelning är starten på samarbetet med Tove Styrke, som han verkar väldigt imponerad av. (Trots att hon har varit med i Idol.)

Att den första singeln en gång för alla skulle övertyga världen om Toves genialitet var förstås naiva drömmar hos vissa av oss fans. Snarare var debutsingeln ett första provskott mot zombien. Nu håller man på och skruvar på riktmedlen för att sätta nästa skott mitt i prick. Praise The Lord and Pass the Ammunition!

Det verkar helt klart att spelningen ikväll blir av, så inget tyder på att Tove Styrke ligger gipsad med brutet ben eller något sådant. Det var kanske så att hennes nya sound fick högsta prioritet, om det nu inte fanns någon mer naturlig förklaring som inställt flyg från Umeå, punka på cykeln eller en vanlig förkylning.

Huka er gubbar och kärringar, nu laddar hon om!

Om VeckoRevyn Blog Awards och coolhet

Att just Tove Styrke spelar på VeckoRevyn Blog Awards efterfest säger förstås en hel del, både om Tove Styrke och hur media fungerar. Veckorevyn säger att de vänder sig till unga kvinnor i åldern 18-25 år. I praktiken är många läsare under 18 år, medianåldern ligger kanske på 19 år.

Artisterna på efterfesten måste passa målgruppen och vara tillräckligt coola för att bygga tidningens varumärke. Därför blir valet av Tove Styrke intressant.

Så här skriver VeckoRevyn i pressmeddelandet:

VeckoRevyn Blog Awards är ett av bloggvärldens mest prestigefyllda pris som delas ut i flera olika kategorier. Målgruppen för galan och turnén är unga, kvinnliga, trendsättande och opinionsbildande tjejer i åldern 15-35 år.

Jag kan för övrigt inte se samma personkult kring Tove Styrke som det finns runt Amanda Jenssen. Tove upplevs snarare som en vanlig tjej, om än ovanligt begåvad, charmig och förtrollande. Även om de flesta fansen ändå inte vill kalla henne vanlig, så passar en dyrkan av bibliska proportioner inte ihop med en så utåtriktad person som Tove  Styrke.

 

25 september 2010 - Posted by | Tove Styrke |

36 kommentarer »

 1. Tove uppträder på Nalen.
  Spännande, säger Ninath. Det intressanta med det är att hon säger att Sony ska visa ”media” allt som Sony har att bjuda på i höst, och det är Tove hon nämner…
  http://www.sonymusic.se/blogg/ninath/tjuvlyssna-pa-locnville

  Kommentar av Tomas | 30 september 2010 | Svara

  • Perfekt! 🙂

   Kommentar av Roger Krook | 30 september 2010 | Svara

   • Oj, jag skrev visst i fel inlägg, haha.

    Kommentar av Tomas | 30 september 2010 | Svara

 2. Tycker tvärtom att det är den unika stilen som gör denna blog så bra som den är.

  Kommentar av plingplong | 29 september 2010 | Svara

 3. Hejar lite på Alice i år, men det är mest för ”hejandets” skull
  Idol känns så tråkigt utan Tove 😦

  Kommentar av Isabella | 29 september 2010 | Svara

  • Själv så tycker jag att det är flera i Idol den här säsongen som är bra, bland annat Jay, Andreas, Linda, Madeleine och Alice.:)

   Kommentar av Jimmy | 29 september 2010 | Svara

   • Men det hade som sagt varit roligare ifall Tove hade varit med.

    Kommentar av Jimmy | 29 september 2010 | Svara

   • Jay och Alice håller jag med om.
    Vi hade ju en diskussion förut om att Freja Sterner liknar Tove lite. Det lustiga är att hon nästan varje gång har haft likadana kläder som Tove hade vid något tillfälle. Dessutom gör hon udda låtval, långt ifrån mainstream-pop. Jag tror hon kan vara ett fan. 😀
    Tyvärr saknar hon Toves karisma.

    Kommentar av Erik | 29 september 2010 | Svara

    • Det är faktiskt lite lustigt med kläderna. Freja hade på sin audition en nästan likadan vit skjorta som Tove i ”All these things I’ve done”. Sen hade Freja en jeansskjorta ungefär som den som Tove hade på sin audition. Och slutligen den gråa tröjan när Freja fick beskedet att hon gått vidare till kvalet som påminner om den Tove hade när hon sjöng ”Listen”.

     Kommentar av Peter | 29 september 2010 | Svara

     • Dags för en prickig byxdress ikväll? 😉

      Kommentar av Erik | 30 september 2010 | Svara

  • Håller med 😦 har inte hittat någon jag gillar än…

   Kommentar av Camilla | 01 oktober 2010 | Svara

 4. Är det ingen som vet vart man kan läsa vart Toves clubturné går? Jag har bara läst att hon ska till Eskilstuna men hittar inget mer…

  Kommentar av Camilla | 29 september 2010 | Svara

  • Sony brukar använda Livenation för konserter, men nu ska de starta ett eget bokningsbolag som heter Jellypalm, för att ge sig in i livebranschen. Tove är en av Jellypalms första artister. Jag har lagt in en länk till Jellypalm i ”Länkar”, men det står inget om Tove på deras hemsida ännu.

   Kommentar av Roger Krook | 30 september 2010 | Svara

 5. Håller med purjolök!! Gillar inte alls idol utan Tove 😦
  Längtar såå efter hennes skiva och clubturnén kommer jag också se till att se 🙂

  Kommentar av Camilla | 28 september 2010 | Svara

 6. I Aftonbladets Live-blogg från kvällens Idol:
  20:18 Kommentar från Purjolök 
  På tal om jämförelsen med 2009. Jag letar fortfarande efter en ny Tove. Men jag letar nog förgäves…

  20:19 Martin Söderström: 
  Purjolök: Apropå Tove, det är ju det man alltid söker. Någon med ”det”. Får se om det dyker upp någon sådan i årets upplaga.

  Kommentar av Tomas | 28 september 2010 | Svara

 7. Nu skippar jag Idol, det är så meningslöst nu.
  Det finns bara en Tove Styrke ❗
  Hur många är med mig?

  Kommentar av Peter | 28 september 2010 | Svara

  • Kolla på Toves kvallåt ”All These Things That I’ve Done” på Youtube och försök låtsas att det var i kvällens Idol.

   Sanslöst vilken skillnad mot dom som sjungit hittills. Jihde sade i presentationen vid första veckofinalen så här: ”Jag tror att alla som såg Toves livedebut håller med om att en stjärna tändes den kvällen”. Han har ännu ingen anledning att säga så i år.

   Kommentar av Tomas | 28 september 2010 | Svara

   • Det behövs inte, jag har sett det så många gånger så jag kan det utantill :).

    Jag tyckte det märktes rätt bra under slutaudition att det såg ut att bli en blek säsong.

    Kommentar av Peter | 28 september 2010 | Svara

   • Ja den låten gjorde hon sjukt bra, och hittills har ingen nått samma nivå enligt min mening.

    Kommentar av plingplong | 29 september 2010 | Svara

  • Jag är med dig 🙂 Idol känns så himla meningslöst i år 🙂

   Kommentar av Camilla | 29 september 2010 | Svara

 8. ”Otaliga upprepanden av gissningar och spekulationer som ingen får ut något av.” Det där lät mer som Hänt Extra, haha.

  Kommentar av Tomas | 28 september 2010 | Svara

 9. Så otrolig tråkig bloggen skulle vara om den bara bestod av kalla uppräkningar av de fakta som framkommit, helt utan skribentens egna åsikter. Tydligen så gillar folk det som står här, eftersom den konstant ligger på WordPress topplista. Jag håller inte alls med om att analyserna gör henne tråkig och ocool som en schlagerartist, tvärtom, bloggen förklarar hennes storhet på ett begripligt sätt och vad som gör att hon sticker ut och är ovanlig. Många som fascineras av Tove kan inte sätta ord på varför, men kommer till insikt här, med de jämförelser som görs med andra stora artister. Det tar inte bort mystiken, det gör bara fansen ännu mer fascinerade. Läs bloggen från början så kanske du ändrar uppfattning.

  Kommentar av Tomas | 28 september 2010 | Svara

 10. Sydkoreanerna kanske har förklaringen att en sydkorean som jobbar i Umeå twittrat om den engelska sidan, och hans kompisar där hemma därefter besökt den?
  http://twitter.com/#search?q=tove%20styrke

  Kommentar av Tomas | 28 september 2010 | Svara

  • Där var förklaringen! 🙂

   Kommentar av Roger Krook | 28 september 2010 | Svara

 11. Lite off-topic:
  Har sett kvällens Idol och det är för mycket tjat från juryn om att sjunga rent. Egentligen är tonsäkerheten inte så viktig som dom vill göra gällande. Det vore rätt skönt att slippa höra juryn efter varje framträdande och då skulle tävlingen bli en helt annan.

  Håkan Hellström säger sitt om juryn (dock lite överdrivet):
  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/idol2010/article7846256.ab
  Och om drömmars betydelse:

  Kommentar av Peter | 27 september 2010 | Svara

  • Och jag kunde inte låta bli att tänka på hur det skulle varit om Tove varit med i år, och klivit upp och sjungit Killers-låten sådär innerligt, som förra året. Vad tama alla andra skulle ha verkat i jämförelse.

   Kommentar av Tomas | 27 september 2010 | Svara

 12. Jag tycker Tove är rätt ovanlig, men ändå mainstream 🙂

  Kommentar av Sanna | 26 september 2010 | Svara

 13. Det finns en bild på Tove från Blog Awards på veckorevyn.com (bild 28/32).
  http://www.veckorevyn.com/kandis/artiklar/2010/blog-awards-2010-galakvallen/index.xml

  Kommentar av Peter | 26 september 2010 | Svara

 14. En till som gillar, och bättre bild:
  http://thesecretdiaryofmisshanna.blogspot.com/2010/09/stockholm-by-night.html

  Kommentar av Tomas | 26 september 2010 | Svara

  • Finemang! Video lär väl komma så småningom?

   Kommentar av plingplong | 26 september 2010 | Svara

 15. En twittring från efterfesten:
  http://twitpic.com/2ry54k

  Kommentar av Tomas | 26 september 2010 | Svara

 16. en liten video http://www.tramsit.se/video.php?id=1378 🙂

  Kommentar av Erik2 | 26 september 2010 | Svara

 17. Nej, det finns väl ingen personkult kring Tove. Hon är för utåtriktad för det. Man kanske kan säga att Tove och Amanda är olika som Ingrid Bergman och Greta Garbo. Tove är mer direkt medan Amanda är mer mystisk. Men båda är magiska på sina olika sätt. Vanlig skulle jag nog däremot inte kalla Tove för.

  Kommentar av Tomas | 26 september 2010 | Svara

 18. MP på plats 9 på Tracks denna vecka. Håkan Hellström, Familjen och Eminem klämde in sig före.
  http://sverigesradio.se/p3/topplistor/tracks/

  Kommentar av Tomas | 25 september 2010 | Svara

 19. Det viktigaste med Blog Awards är nog ändå bloggarna själva. Hundratusentals människor, mest unga tjejer, läser bloggar varje dag, och de flesta av de stora bloggarna kommer att vara på plats. Vad de skriver i morgon kommer verkligen att påverka. Det gör att spelningen nästan blir som ett showcase för musikjournalister.
  Men som sagt, någon sistaminuten-avbokning av en P3-intervju är den inte värd, och vilka förberedelser skulle inte kunna vänta någon timme?

  Kommentar av Erik | 25 september 2010 | Svara

  • Jag vet ingenting om modebloggarna, men vi få väl se vad de skriver om Tove! 🙂

   Om det hade varit en producent i New York hade man förstått om Tove varit tvungen att åka dit, men snubben bor ju i Hässleholm. Så alla tänkbara anledningar till avbokningen är vilda gissningar, men det kan ju ha varit något privat som inte angår oss eller vad som helst. Själv sätter jag mina pengar på punka på cykeln! 😉

   Kommentar av Roger Krook | 25 september 2010 | Svara


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s