Tove Styrke Bloggen

Still crazy after all these years

Den sista äkta talangjakten med Tove Styrke

uppdaterat 15 oktober 2010

Tove Styrke visade tidigt sin styrka i Idol genom att kunna sjunga olika stilar och byta personlighet som andra byter skjorta. Hur kommer årets deltagare att klara den utmaningen? Imorgon ska Linnea sjunga The Knife som passar henne som handen i handsken och fisken i vattnet. Jay kommer att fortsätta rocka.

Men förr eller senare måste alla visa vad de går för inom olika musikstilar. Kanske skjuter man på detta avslöjande, för att inte punktera  påståendet att årets idoler är ovanligt bra? Man kan bara försöka gissa hur folket bakom kulisserna tänker.

För övrigt tror de svenska vadhållarna att Jay vinner Idol och Linnea kommer tvåa. En ny Erik Grönwall (hårdrockare, etta) och en ny Amanda Jenssen (konstnär, tvåa), tror några.

I fjol var det en del kommentarer om att Mariette gett ut ett soloalbum 2008 under namnet Mary Jet. Tove Styrke hade däremot bara spelat lite på lokala scener i Umeå och var en äkta oprövad talang. Och Tove Styrke var ju bara 16 år, då är man väl automatiskt amatör?

I år har Idol satsat på äldre och mer udda deltagare. Juryn har helt säkert haft det uppdraget under auditionerna, men hur styrda de är kan vi inte veta. Enligt ett rykte är det någon som säger i deras hörsnäckor vad de ska säga och göra. Enligt ett annat rykte är deras bråk uppgjorda  och inrepeterade. Vi vet inte hur mycket som är deras egna åsikter och hur mycket som är show, iscensatt av någon annan.

Visst är det i första hand underhållning, men samtidigt har svenska Idol varit väldigt effektiv som talangjakt. En stor del av de nya, unga popartisterna har kommit fram genom Idol under de senaste åren. Nu har kanske en del tittare börjat tröttna – och då gör man om programmet.

Istället för nya talanger satsar man på folk som kan leverera, men inte är utslitna i rutan. Geir och Elin är för välkända i Finland, men fungerar i Sverige. Kanske finns det även mer medveten planering när det gäller att välja ut olika karaktärer och regissera deras utveckling under programmet.

Inga oprövade talanger

Som jag skrivit tidigare är Linnea frilansande jazzsångerska med ett utgivet kritikerrosat album.

Elin är, precis som Tove Styrke var, bara 16 år. Trots sin ringa ålder har Elin tävlat i finska Melodifestivalen och nu flyttat till Sverige för att gå på musikgymnasium och tävla i Idol. Hon började tidigt och vann Lilla Melodifestivalen i Finland när hon var 12-13 år.

Linda Varg var med i talangjakten Popstars i Tv3 2001, då hette hon Linda Eriksson. Hon ingick i gruppen Supernatural (bildades under tävlingen), och gav ut ett album 2002, som sålde över 40,000 ex.

Minst amatör  är förstås Geir, som varit proffsmusiker 20 år och vunnit finska Melodifestivalen. Finns det fler ”fuskisar”?

Nu kommer det påståenden om att Jay Smith skulle vara en bluff. När juryn säger att han har en fantastisk talang, men måste börja tro på sig själv, är allt uppgjort i förväg. Hans nervositet är bara teater. I själva verket är han en rutinerad rockmusiker som spelat inför stor publik, helt utan nervositet. Bevisen ska finnas i form av klipp på nätet. Uppgifterna kommer från en artikel i nättidningen Sourze, som slutar med: -Vem kommer nästa år? Kikki Danielsson?

Här är ett klipp med Jay Smith som jag hittat på Youtube:

Fel Jay Smith! Tomas tipsar om att söka på bandets namn Von Benzo. Här är de förband till Backyard Babies i Helsingborg 16 aug 2008. Se och döm själv:

Här är Linda i en rockvideo med gruppen Supernatural 2002:

Här är Linnea med sitt band Prylf på nolltrefem i Halmstad 23 okt 2009:

Elin tävlar i finska Melodifestivalen 2010:

Här representerar Geir Finland i ESC 2005:

Var förra årets idol med Tove Styrke den sista äkta talangjakten? Kommer resten att bli fejkad nervositet med rutinerade proffsmusiker som låtsas vara oprövade talanger? Eller blir det här bara en parentes i Idols historia?

Konceptet är ju att man ska få se en ny stjärna födas i direktsändning. Var Tove Styrke den sista äkta stjärnan som föddes när hon gjorde sina kusligt talangfulla nummer i början av tävlingen?

Ikväll ska jag se Idol, med eller utan fusk. Kanske kommer det några nya avslöjanden? Jag misstänker starkt att Laila Bagge egentligen är en cross-dressad Claes af Geijerstam! Och är  inte den andra Baggen väldigt lik Tove Styrke i flintperuk och lösskägg?

PS

Om det är någon som fuskar så är det Idol och inte deltagarna. Jag tycker ”fuskisarna” är klart bäst i år. Världen är hård och det är klart artister måste utnyttja alla möjligheter att synas i rutan.

DS

14 oktober 2010 - Posted by | Tove Styrke | ,

16 kommentarer »

 1. oj, vad ogenomtänkta och ansvarslösa ni är. konspirationsteoretiker, mycket? jag är inte förtjust i jay, men han har inte en enda gång gjort ett framträdande utan att se väldigt säker och övertygande ut på scenen. hur han är privat, vid sidan av scenen, har inget att göra med hans scenpersona. det finns gott om människor som sjunger och uppträder inför tusentals personer och fortfarande är nervösa och tillbakadragna privat.

  jag ser inte heller något problem med att han har stått på en scen tidigare. uppenbarligen var det i ett tillräckligt litet sammanhang för att ingen av oss ska känna till det.

  samma sak med linnea. det är inget konstigt med att hon har stått på scen tidigare – det är tvärt om naturligt, skulle jag säga, med tanke på hur duktig hon är. och, framför allt: har linnea försökt dölja sin historia? nej, det har hon inte. hon berättade om det redan i första programmet som hon var med i.

  bara tanken på att linnea eller jay skulle försöka dölja att de har stått på en scen förut blir absurd om man beaktar att dessa framträdanden ligger på youtube.

  som om det inte var illa nog:
  1. nej, det är naturligtvis ingen av deltagarna som får betalt för att vara med i idol. det är en fullkomligt galen teori som bara kan tilltala sådana människor som finner lockelse i konspirationsteorier. jag föreslår att den som tror på att deltagarna får betalt av tv4 funderar på vilka risker det skulle vara förenat med för kanalen.

  2. nej, det är ingen i juryn som blir tillsagda vad de ska säga. den enda konspiration som finns att tala om i deras fall är att de tänker artist, kommers och pengar – men vem har inte kunnat gissa det, egentligen? det är ju inte så att de håller det hemligt att de letar efter en ny artist.

  däremot är det naturligtvis så att tv4 och juryn gör sitt bästa för att skrapa ihop olika typer av människor till programmet. tittarna har makten, brukar de påpeka, och det stämmer till viss del. men under det förberedande arbetet, idol-turnén och de utslagningar som ägde rum för ett par veckor sedan (vem bestämde vilka deltagare som skulle få möta varandra? osv) kan man fundera över hur mycket eller lite som lämnades åt slumpen och hur mycket som gjordes med programmets bästa i åtanke.

  men tittarnas makt växer hela tiden. det är därför som vissa juryfavoriter (hon som andreas tyckte har en spännande integritet, till exempel – jag kan inte komma på vad hon heter nu) inte fick plats i fredagsfinalerna.

  idol är ett samarbete mellan publiken och kommersiella kraften (juryn, tv4, osv). det är själva avsikten med produktionen.

  Kommentar av iennyjulgran | 16 oktober 2010 | Svara

  • Jo, det har hänt att juryn blir tillsagda vad dom ska säga. Dom råkade avslöja det förra året:
   http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article5859414.ab

   Kommentar av Tomas | 16 oktober 2010 | Svara

   • sedärja. jag tar tillbaka.

    Kommentar av jennyjulgran | 16 oktober 2010 | Svara

  • TV4 bedriver ingen konspiration, dom bedriver en vinstdrivande affärsverksamhet. Musik- och mediabranschen är och har alltid varit rå, hänsynslös och egoistisk. Målet är inte att hitta en idol, målet är att få så många som möjligt att se reklamen i pauserna. Tyvärr, men det är avsikten med produktionen. Men när dom knäcker hoppfulla ungdomar som Durna, då har det gått för långt. Man kliver över lik för att tjäna pengar.
   http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article5859413.ab

   Kommentar av Tomas | 16 oktober 2010 | Svara

  • Jag håller med jennyjulgran om det mesta. Ingen deltagare är naturligtvis köpt eller fejk, det skulle aldrig funka i praktiken.
   Däremot tror jag att juryns märkliga agerande är en kombination av dålig smak och styrning från producenten. Jag har inte mycket respekt kvar för det gänget och är evigt tacksam att ingen av dem tycks ha kommit i närheten av Toves skiva.
   När det gäller just Geir tror jag det på sikt är ett misstag av TV4/juryn att släppa fram (och promota) honom, även om det skapar intresse just nu. Han kan bli programmets undergång.

   MP spelades förresten igen i gårdagens Idol, passande nog just när idolerna anlände till studion för skivinspelning. En av få roliga saker i programmet.

   Kommentar av Erik | 16 oktober 2010 | Svara

   • Jag menade med ”lön” inte att dom är statister, köpt eller inhyrd till programmet. Då skulle det förr eller senare bli ett pinsamt avslöjande i AB (som med Durna), som minskar trovärdigheten ytterligare. Men har dom fått tips om någon dom gärna vill ska komma till audition tror jag ändå dom kan locka med att hjälpa till med ekonomin under hösten om det är ett problem.

    Kommentar av Tomas | 16 oktober 2010 | Svara

 2. Jag ser mest fram emot Minnah ikväll faktiskt. Hon ska ju sjunga Ambitions, det är en av mina favorit låtar

  Kommentar av Sanna | 15 oktober 2010 | Svara

 3. Ny bild på Facebook:

  Kommentar av Tomas | 15 oktober 2010 | Svara

 4. Jo, dom har börjat bluffa nu, med att smyga in proffs. Det har läckt ut video från nästa års audition av American Idol på nätet:

  Kommentar av Tomas | 14 oktober 2010 | Svara

 5. Det kanske till och med är så i år, att Idol-redaktionen har letat efter olika personligheter, karaktärer, precis som man gör till andra dokusåpor. Nästa steg blir att fylla ut dessa platser, och dom har scannat av vilka som finns men som ännu inte är ”kända från TV”. Några karaktärer som inte hittades kan ha blivit en uppgift för dom som grovgallrar under auditions att hitta.

  Några av dom medverkande kanske till och med har full lön för att dom är med?

  Olika personlighetstyper:

  Geir: Den äldre erfarne
  Jay: Den hårda
  Elin: Den etniske
  Daniel: Flickfavoriten
  Andreas: Den kaxiga
  Linnea: Den kulturella
  Minnah: Den stora rösten
  Olle: Den känslosamma

  Jag läste nånstans att TV ofta skickar färdiga artiklar med bilder till kvällstidningarna, som dom bara behöver läsa igenom och underteckna. Att alla vet att det är så men ingen låtsas om det. I så fall är det TV4 som förstärker intresset för programmet när det behövs, med artiklar om idolernas problem och egenheter.

  Och tittarna är som vanligt helt lurade.

  Kommentar av Tomas | 14 oktober 2010 | Svara

 6. Men bara för att de är proffs så betyder det väll inte att de inte kan utvecklas?

  Kommentar av Jimmy | 14 oktober 2010 | Svara

 7. Tycker det är tråkigt att sitta o kolla på idol med redan utvecklade artister då de inte utvecklas. Och värre blir det bara om det är som isf det skulle vara i Jays fall: att det är spelat.

  Jag tycker att Idol nästa år ska sätta gränser för vilka som ska få söka, och med det menar jag att man inte ska vara en allt för etablerad artist osv.
  Annars är det som du säger att någon annan etablerad artist/musiker kan söka till Idol för publicitet.

  Kommentar av Fredrik | 14 oktober 2010 | Svara

 8. Hoppas innerligt att de sätter regler nästa år att man inte får vara ”proffs” så att säga, inte kul att kolla på samma person varje fredag utan utveckling, ännu värre är det med någon som teater-spelar sin utveckling. Om detta nu är fallet.

  Hade varit skönt om det fanns riktigt bevis på att Jay är erfaren osv. Isåfall är det riktigt illa om han spelar sin utveckling..

  Tycker egentligen inte att Geir ska få vara med isf, kan som du säger, andra proffs-musiker söka till idol för att få publicitet.

  Kommentar av Fredrik | 14 oktober 2010 | Svara

  • De andra har inte försökt hålla sin erfarenhet hemlig, så man kan inte säga att de luras. Felet är väl i så fall att Idol inte har några regler om till exempel släppta skivor eller medverkan i andra musiktävlingar. I princip skulle ju Tommy Körberg kunna söka.

   Att Jay skulle låtsas vara nervös har jag bara från artikeln i Sourze, men klippet som ska visa Jay som rutinerad musiker framför en publik letar jag fortfarande efter, de som jag lagt upp här är förstås skämt.

   Kommentar av Roger Krook | 14 oktober 2010 | Svara

   • Sök på gruppens namn, Von Benzo. Det här är från Helsingborgsfestivalen:

    Kommentar av Tomas | 14 oktober 2010 | Svara

    • Nu kan man ju undra om hans nervositet i Idol är spelad eller äkta.. Riktigt dåligt om det är ett trick för att kunna ”utvecklas”

     Kommentar av Fredrik | 14 oktober 2010 | Svara


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s