Tove Styrke Bloggen

Still crazy after all these years

Tove Styrke i radio

Söndag 17 okt

Det här är inte bluff: Tove Styrke är med i P3 Populär nu på tisdag. Peter tipsade. Ska bli väldigt kul att få höra Tove Styrke igen och vad hon har att säga om det som händer under hösten.

Från Snoddas till Idol

Tove Styrke var en äkta amatör som blev upptäckt genom Idol. Men: Fejkade upptäckter i media är inte något nytt. Innan vi fått teve hade vi en klassisk sådan i Sveriges enda statliga radiokanal 1952. Lennart Hyland och Snoddas hade kommit överens om att Snoddas skulle ”råka” sjunga lite av Flottarkärlek och att Hyland skulle utbrista: -Han sjöng ju riktigt bra!

Nästa dag stod skivbolagen i kö och allt fungerade som planerat. Sverige fick se en idol-feber av aldrig tidigare skådat slag kring Snoddas. Ett tidigt exempel på medias makt. Lyssna här! Det märks nästan att Snoddas fejkar när han ”råkar” komma fram till att Flottarkärlek skulle kunna vara en lämplig låt. Här klipper man innan Hyland hinner säga ”han sjöng ju riktigt bra”, men jag har den repliken från folk som hörde radioprogrammet 1952.

Att någon idag, på grund av hög moral, skulle avstå från fusk som de kan tjäna pengar på, ser jag som ett helt otroligt påstående. Det vore mot människans natur och sättet media och marknadsekonomin fungerar på.

Får juryn säga och göra vad de vill? Nej, självklart har jurymedlemmarna, som alla andra som får en lön, instruktioner för vad de ska uppnå med sitt arbete. Målet är att locka tittare som annonsörerna vill ha, vilket i princip betyder unga människor. Hur får man unga människor att väja programmet som sitt fredagsnöje?

Syns man så finns man. Målet bör rimligtvis vara att Idol ska diskuteras i kvällspressen, i forum och bloggar, via sms och e-mail. Vägen dit kan vara att väcka starka känslor, sticka ut och få folk att reagera och diskutera.

Ett sätt kan vara att försöka knäcka en osäker tjej. Bland småbarn grinar killarna nästan mer (så skillnaden är inte medfödd), men senare i livet är det nog lättare att få en tjej att gråta. Jag har sett många gråta i Idol, ofta redan under auditionerna, men jag kan inte komma på någon kille (utom Marie Picassos farsa, men han tävlade inte) som gråtit inför kamerorna. Snällt? Nej. Ger det publicitet? Ja.

Hur fria juryn är att ta egna beslut för att uppnå sina mål vet vi inte. Att någon viskade juryns alla repliker i deras öronsnäckor skulle troligen göra programmet mycket sämre. Men tydligen får de instruktioner i öronsnäckorna, enligt Laila Bagges kommentar till att juryn medvetet gick in för att knäcka en 16-årig tjej:

”När Nöjesbladet når Laila Bagge skyller hon på TV4 och menar att det inte var hennes åsikt utan att hon bara förmedlade vad hon hörde i öronsnäckan. – För det första var det inte meningen att det skulle komma ut, utan det var en diskussion, och jag framförde bara det jag hörde TV4 säga, till mina kollegor, säger hon.”

Idol skulle säkert ta in avlönade skådespelare för att spela deltagare, om det gav fler tittare och röstare. Men en sådan Truman Show skulle bara vara mycket svårare att iscensätta än att använda riktiga, intressanta människor. Därför tror jag inte man använder skådespelare utom kanske i några undantagsfall.

Ett sådant fall skulle kunna vara han som fick ett utbrott och kallade juryn pissluffare 2007. Jenny Nilssons blogg skrev om det när det hände. Källan är Alex och Calle Schulman, som provfilmade för Idol men inte fick jobbet. Deras jobb var att intervjua skådespelare, som låtsades komma från audition. En av dessa skådespelare (statister) var killen som fick utbrottet! Han körde dessutom nästan exakt samma repliker med dem som senare i teve. Idols producent Pelle Porseryd sade till Aftonbladet att bröderna Schulman hade fel, att alla som sökte till programmet var äkta. Se och avgör själv:

Jag tror det är äkta tävlande i Idol av en enkel anledning: Det blir bättre teve och mer lönsamt. Däremot är säkert det mesta i Idol, som i all bra teve-underhållning, iscensatt, repeterat och regisserat inom ramarna för programformatet. Fusk? Kunde Lennart Hyland så kan Idol.

Men: Både sorgen och glädjen hos deltagarna är nog äkta. Det handlar ju om en genväg till ett liv som kändis och artist och drömmar som uppfylls eller krossas. Även om Geir varit en framgångsrik sångare i många år skulle en finalplats i Idol ge hans karriär i Sverige en stor skjuts. Därför tror jag att hans glädje och sorg är lika äkta som alla andras.

Därför fortsätter jag se Idol, för att få följa dessa personers resa i glädje och sorg. Och allra mest för att jag hoppas på att än en gång få se en stjärna födas i direktsändning. Att jag säkert blir lurad ibland får jag väl bjuda på.

Här är ett litet men ändå exempel på en bluff jag gick på: Olle är inte bagare och bor inte på en båt. Det var bara något de sade för att göra honom intressantare.

FUSK MIN HERRE!

Tove Styrke Bloggen Home

16 oktober 2010 - Posted by | Tove Styrke | ,

10 kommentarer »

 1. En helt egen låt. Och många låtar som har Styrke som en av skrivarna. Blir spännande. Skulle vara intressant att veta om det är musik eller texter Tove skriver mest också

  Kommentar av Karin | 18 oktober 2010 | Svara

  • Oj, jag läste dåligt, låtlistan var ju det viktigaste på hela sidan.
   Japp, sju av tio låtar har hon skrivit.

   Kommentar av Erik | 18 oktober 2010 | Svara

   • Jag har för mig att man förut skrev det i ordningen Musik/Text. Men det kan ju ha ändrats. I så fall har hon gjort en låt själv (chaos), skrivit musiken till en (four elements) samt bidragit på något sätt till fem andra låtar.

    Hoppas någon av Patrik Bergers låtar kan bli en lika massiv hit som den han skrev åt Robyn, Dancing on my own. Det verkar inte som att dom valt Bergers låtar ur någon katalog, utan att Tove och han har jobbat ihop, lika som med Robyn. Tove står ju med på två av låtarna.

    Andra som varit med är Janne Kask, f.d. sångare i Brainpool, kallad ”popgigant” i tidningar. Peter Ågren, som skrivit låtar ihop med Janne Kask åt olika artister, samt Noonie Bao, en artist från Stockholm som också släpper debutskiva framöver.

    Kommentar av Tomas | 18 oktober 2010 | Svara

    • Låtlistan var intressant, men undrar om någon av dem låtarna som är Young Hearts eller om den skippades helt?

     Kommentar av plingplong | 18 oktober 2010 | Svara

     • Har de sagt hur många låtar de spelade in innan de valde dessa?

      Kommentar av plingplong | 18 oktober 2010 | Svara

 2. Nu har hemsidan vaknat till liv. Man dirigeras om till http://tovestyrkemusic.com/ som är snyggt designad, men inte helt klar (ingen meny med blogg, gästbok o.s.v.).

  På Facebook fanns det i morse en tävling med utlottning av signerade skivor. Den är borta nu, men den kanske återkommer.

  Kommentar av Erik | 18 oktober 2010 | Svara

 3. Biljetterna var till konserter i Stockholm, Göteborg och Malmö, så ni som bor där kan glädja er med att hon kommer dit.
  http://www.hypebymood.com/5/sv/taevla-haer/taevla-haer.php

  Kommentar av Tomas | 18 oktober 2010 | Svara

 4. Här kan man vinna konsertbiljetter:
  http://outfit.msn.se/?article=2292

  Kommentar av Tomas | 18 oktober 2010 | Svara

 5. Tove twittrade igår kväll, kanske personligen för första gången på http://twitter.com/tovestyrke. En bild från mastringen av plattan verkar det som. Men väldigt anonymt, en bild på en akustikvägg.

  Kommentar av Tomas | 18 oktober 2010 | Svara

 6. Grymt bra läsning! Uppdatering i bloggen, som för övrigt är nystartad, kolla gärna in den och kom med lite feedback!

  https://gurrerikki.wordpress.com/

  Kommentar av gurrerikki | 17 oktober 2010 | Svara


Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s